Нобило: Напади на Србе последица рехабилитације усташтва


Анто Нобило, Фото: Снимак екрана/Јутјуб

Угледни хрватски адвокат Анто Нобило оценио је да су физички напади на представнике српске мањине у Хрватској последица „пузајуће фашизације друштва”.

„Ја то видим као логичну последицу кокетирања политичара са НДХ и релативизирања усташких злочина. Дакле, једноставно треба уочити ту везу и уочити да су политичари одговорни за ово што се десило. Јер увек вам је тако. Политичари покушавају на некој академској разини пласирати одређене идеје, а увек се нађу они који те идеје преточе у злочин”, рекао је Нобило у разговору за „Радиосарајево”.

Политичари, додаје, морају да схвате да су они одговорни за оно што се десило. Сматра и да је није случајно да се сада учестало дешавају напади на Србе, јер је то производ атмосфере у друштву.

„Ако легализујете, у неком облику, у јавном простору, поздрав ‘За дом спремни’, онда морате бити „спремни” да уз ‘За дом спремни’ добијете оно све што иде уз тај поклич. А то је напад на националне мањине, покушаји терања националних мањина, стављање Срба у статус грађана другог реда, рекао је Нобило.

Каже да није могуће рехабилитовати усташтво а да не добијете све што иде уз усташтво и додаје да је ово „логична последица свега тога”. Када, како објашњава, неки маргиналци, који парадирају у униформама, вичу „За дом спремни” на прослави Олује, полиција не подноси прекршајне пријаве.

„Онда онај певач Томпсон, виче ‘За дом’, а публика одговара – спремни. Полиција ни тада не подноси пријаве. Када на фудбалским стадионима, где је присутна и председница државе публика скандира ‘убиј, убиј Србина’, полиција ни тада не реагује. Онда је очито да је то погодно тло за развијања свакаквих екстремизама. Поготово сада када смо ми у предкампањи за председничке изборе”, рекао је он.

Апсолутно су, с једне стране, каже Нобило, криви политичари, али и полиција и Државно тужилаштво који не реагују.

„Они чак нису дефинисали ово што се у Книну десило као злочин из мржње, иако би то апсолутно морало бити. То није обична кафанска тучњава, него су људи нападнути само зато што су Срби! То је неприхватљиво у једној држави”, рекао је он, преноси Танјуг.

Мора се, сматра, с једне стране, ићи репресивно, а с друге стране политичари морају пазити више.

„Тај безобзирни популизам који вуче на тешки национализам, на Балкану је запаљива ствар. С тиме се не треба играти ради краткорочних политичких поена. То је превише опасно. Кад се запали, то је тешко гасити”, закључио је Нобило.

Извор: Политика, Нови Стандард


Напиши коментар