Опет се активирају „Пријатељи Санџака“


Нихат Бишевац и Камерон Мантер

Неформална група западних дипломата „Пријатељи Санџака“, коју су пре скоро деценију основали представници десетак амбасада и међународних организација, и даље је веома активна и у фокусу држи регион југозападне Србије.

Према неким најавама, на јесен би поново требало да се окупе како би разменили информације о пројектима и политичкој ситуацији, а у међувремену амбасадори појединачно долазе у Нови Пазар да „скенирају“ стање.

Иако су из „Пријатеља Санџака“ у више наврата поручивали да је њихов главни циљ економска подршка овом крају, тешко да се може избећи и политички призвук њиховог ангажмана. Јер, до сада су страни амбасадори основали још само једну сличну асоцијацију, и то опет за неразвијени део земље, где Срби нису већина и где су међунационалне тензије често подигнуте – „Пријатељи југа Србије“.

Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара, каже, за „Новости“, да су се дипломате из неформалне групе „Пријатељи Санџака“ последњи пут окупили прошле године. Он нема прецизне податке колико новца и пројеката се слило у регион захваљујући овој организацији, јер се, објашњава, конкурси за помоћ или инвестиције расписују за целу Србију, па онда и Нови Пазар аплицира. Он додаје и да се читав тај процес углавном одвија преко неколико међународних организација, као што су УСАИД, Европски прогрес, Тика…

На питање како види поједине тврдње да су западне дипломате у Србији посебно заинтересоване за оне регионе у којима потенцијално може доћи до неких нестабилности, па да на њих често и сами утичу, Бишевац каже:

– У контактима са бројним страним дипломатама нисам приметио ништа друго до жеље да се решавају проблеми пре свега оних који оптерећују наш економски неразвијен регион.

Немачки амбасадор Томас Шиб, који је недавно посетио Нови Пазар, каже да је током обиласка југозападне Србије задржао веома позитиван утисак:

– Економски и социјални изазови су стварни и ми ћемо наставити да подржавамо наше српске партнере да се носе са њима. Безбедносни изазови или међуетничке тензије нису биле тема мојих састанака током посете.

Група „Пријатељи Санџака“ први пут се састала 2009, на иницијатову тадашњег америчког амбасадора Камерона Мантера. У групи су представници амбасада САД, Немачке, Велике Британије, Турске, Холандије…

Немачка предњачи у донацијама

У Немачкој амбасади наглашавају да је Немачка, после ЕУ, највећи билатерални донатор у Србији, што се, објашњавају, такође рефлектује и на југозападну Србију, где раде заједно са локалним партнерима на јачању економије и стварање бољег живота за грађане. Као пример наводе помоћ од 4,6 милиона евра како би се топлана у Новом Пазару учинила ефикаснијом и по еколошким стандардима.

Извор: Новости


Напиши коментар