Оштра полемика у Црној Гори због концерта за КиМ у Херцег Новом

Бакљада током концерта

Хуманитарни концерт „За наше Косово и Метохију“ у Херцег Новом изазвао је оштру полемику међу странкама у Црној Гори. Тамошње Министарство културе најавило и пријаву против организатора…

Коцерт је изазвао „варнице“ на релацији владајућа ДПС и опозиционих Праве Црне Горе и Демократског фронта, док је Министарство културе најавило пријаву против организатора због, како су навели, истицања симбола других држава, скрнављења званичне химне и политичких и националистичких порука.

И док из општинског одбора ДПС-а у Херцег Новом наводе да је реч о политичком скупу после којег је Србија „све даље и даље“, из Праве Црне Горе их питају коме је намењена та порука и са ким се обрачунава „локална квазиелита владајуће странке“.

ДПС је саопштио да је Црна Гора организаторима концерта добра само кад се из ње скупљају прилози и шаљу ван земље, када се не плаћа порез на „такозване хуманитарне концерте“ и када такви концерти служе као параван за политичке сврхе.

Навели су и да „такозвани хуманисти“ мисле и да Црна Гора ни данас није своја и независна, док су за певача Владу Георгиева, који је наступао на концерту и између осталог певао и „Тамо далеко“, рекли да је „дежурни мрзитељ Црне Горе“.

„Логично би било да се саопштењем огласио било ко из Србије, макар и Бећковић Матија да витешки одбрани земљу из које потиче. Зато у одсуству истог, да се не би ћерали, а ћерат ћемо се ако буде требало, тзв. хуманитарним концертом у Новом, Србија више није ‘тамо далеко’, него све даље и даље“, наведено је у саопштењу.

На то је реаговао председник Праве Црне Горе Марко Милачић, који је упитао са ким се обрачунава „псеудо-грађанска локална квази-елита“ из ДПС и од кога бране Црну Гору.

Он је рекао и да је сутрашњи велики Сабор у Херцег Новом прилика да Срби из Црне Горе покажу како се воле и и како се чува и брани хуманост и људско достојанство.

Из Демократског фронта поручују да је реакција ДПС израз беса и немоћи јер нису успели да „сломе традиционалну Црну Гору“, као и да им посебно смета помињање српског народа на КиМ јер је, како наводе, ДПС једна од послуга великоалбанске политике.

Наводе да су концерти попут тог у Херцег Новом изнад политике и странака и да показују јединство и хуманост, а да ДПС више никоме не може да продаје причу о угрожености Црне Горе и да себе представља као заштитника државе.

На концерту, који је одржан у оквиру туристичке манифестације „Трг од ћирилице“ на Канли кули у Херцег Новом у организацији хуманитарне организације „Делије“, између осталих су учествовали и Ивана Жигон и „Косовски Божури“.

Извор: Мондо

Напиши коментар