Патријарх Иринеј о злочину и Олуји: Изостала осуда Римокатоличке цркве


Патријарх српски Иринеј. Фото: Танјуг/Раде Прелић

Патријарх Иринеј подсетио је да је „Олуја“ била злочин који је планирала хрватска држава и осудио ћутање Римокатоличке цркве, које је, каже, оснажило многе који су чинили зло и „остали неосуђени од те божанске организације“.

Најтрагичније је, каже патријарх, то што се идеје злочина, који су се десили у прошлости, чују и данас, а наше је, каже, да памтимо, и да као хришћани опростимо када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

Иринеј је, на обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“, у Крушедолу, рекао да се на данашњи дан сећамо многобројног страдалог и побијеног српског народа, који је невино страдао.

„Њихово страдање било је планирано од највишег врха тадашње државе Хрватске, а имало је циљ да тај крај потпуно очисти од присуства српског народа, народа који је вековима живео на тим просторима, народу који је увелико доприносио у свему у животу и историји хрватског народа. Тај план представља план којим су планирани да истребе сваки корен и сваки траг српског народа на просторима на којима су живели“, рекао је он.

Страдања у „Олуји“, према његовим речима, равна су страдањима нашег народа за време Другог светског рата, а ни у чему се не разликује, нажалост, и у броју жртава, рекао је патријарх.

Број страдалих у тој акцији никада нећемо дознати, а знају га они у чије име су пострадали.

Указао је да су у тој акцији страдали они најнемоћнији и они који нису могли да пруже отпор, а то су били старији, жене и деца.

Посебно је нагласио децу, подсетивши да је Хрватска била једина на чијој територији су, током Другог светског рата, постојали дечји логори кроз које је прошло и страдало 50.000 наше деце.

„Нажалост, њихова страдања, која су позната широм света, оставила су нема уста оних који су требали да кажу своју реч о невином страдању народа. Дуго смо очекивали да ту реч чујемо од оних који су били најнадлежнији да својом речју осуде злочин који је почињен, а то је Римокатоличка црква. Од ње смо очекивали осуде злочина, али је она до данашњег дана оћутала. Њено ћутање је оснажило многе који су зло чинили и остали неосуђени од те божанске организације“, подвукао је он.

Иринеј је казао да је реч цркве врло важна и значајна, и да се много тога вероватно не би десило да се та реч чула.

„Идеје злочина који су се десили у прошлости чују и данас“

„И данас оно што се дешава је слично ономе што се десило. И данас чујемо да су два угледна бискупа на Косову и Метохији служила мису на рушевинама једне српске православне цркве. Чули смо и речи њихове да је то њихова земља, да је то била пре сваке религије, да је и била пре Христа. Ја бих додао и да је вероватно по њима била и пре постојања света. Ово су све идеје из прошлости које се, нажалост, остварују и данас“, рекао је он.

Иринеј је најавио да ће се о том догађају Српска православна црква обратити поглавару Римокатоличке цркве у кога, како је додао, има пуно поверење.

„Овај догађај не сме остати некоментарисан“, подвукао је он.

Поглавар српске цркве истакао је да је оно што је најтрагичније за нас и наше време то што се идеје злочина који су се десили у прошлости чују и данас.

„То зло злочиначко није умрло, живи и данас на трагедију нашег народа, али не само на нашу трагедију, већ целог хришћанства“, упозорио је он.

Иринеј је казао да оно што можемо јесте да се молимо да се оваква зла и злочини не десе нигде у свету, и да треба да учимо да као хришћани опростимо, али онда када потомци бивших злочинаца буду свесни великих жртава и покажу своје извињење и покајање.

„То очекујемо ми и црква хришћанска, а очекујемо и од наше браће по Христу и Јеванђељу да осуде и да не остане некажњен осудом“, поручио је он.

Патријарх је рекао да разуме патњу оних који су све што су имали ставили на приколицу и пошли у неизвесност, не знајући ни куда иду ни шта их очекује, што је, подвукао је, страшна трагадија нашег времена.

„Сећамо се овог дана и смемо никада и нипошто да га заборавимо. Морамо рећи нашој деци шта се десило, да запамте и да пренесу генерацијама које долазе после нас и после њих, јер ово зло не сме да се заборави“, рекао је патријарх.

Додао је да зна да није читав народ такав, те да зна пуно честитих и поштених људи који су осудили и осуђују све што се десило у Хрватској, али њихов глас, приметио је, нажалост, или не сме или не може да се чује.

„Молимо се за све невино пострадале, они су наши новомученици, овенчани венцем мучеништва. Пострадали су часно и поштено. Нека их Господ прими где су преци наши, са молбом да се овакав злочин никада више и нигде не деси. Вечна им слава“, рекао је патријарх Иринеј.

Извор: РТС


Напиши коментар