Подно зидина манастира Манасија и ове године чекају нас витезови

Фото: РТВ (Јан Вало)

Витешки фестивал Just Out – Манасија одржаће се ове године од 23. до 25. августа подно зидина манастира Манасија у знак сећања на 6 векова од када је деспот Стефан Лазаревић саградио једно од најлепших средњевековних здања са црквом Свете Тројице, 139 машикула и 11 кула, најавили су данас организазатори.

Бели Орлови, витезови из Србије, биће домаћини витешким тимовима и саборцима из више од двадесет држава, из Француске, Русије, Украјине, Румуније, Бугарске, Мађарске, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Чешке, Словачке, Турске,Аустрије, Данске, Шведске, Норвешке, Белгије, Италије, Аустрије, Јерменије, Судана, Јапана, Ирана.

Сви ће они својом витешком опремом, одећом, оружјем и вештинама демонстрирати средњевековно борење, као и ондашњи начин живота у витешком селу које ће бити саграђено подно зидина манастира Манасија и уз леву обалу речице Ресаве.

Деца ће моћи да учествују у стреличарској радионици где ће их наши најуспешнији стреличари, попут, Вука Мартиновића, Луке Мартиновића, Жељка Секулића и многих других увести у основе овог спорта.

Малишане очекује и низ других радионица, фотографисање и пуно изненађења у духу времена када су живели принчеви и принцезе. Владимир Благојевић, директор рекао је да „Just Out – Манасија“ јединствена туристичка и спортска приредба.

„Посетиоци нашег фестивала су сви чланови једне породице, као и појединци без обзира на пол, узраст, образовање, националност. Сви пођеднако уживају у борбама, витешству, правилима борења која се заснивају на части и јунаштву“, каже Благојевић.

Пратећим пограмом овогодишњег Just Out фестивала, организатори су спојили модерно и средњовековно, тако да ће публика уживати у музичком извођењу Иване Жигон, Балканике, женског триа „На извору“, састава Српски појци , ансамблима француских и бугарских извођача средњевековне музике, као и у културно-уметничком програму осталих учесника који ће наступити прве и друге вечери на великој фестивалској бини.

Стреличарство, бацање секире, бацање копља, јахање, софт ХМБ (мачевање за децу), грчарска радионица, оклопарска радионица, средњовековне друштвене игре, изложба оклопа и оружја, калиграфија, хералдика, сарачки занати, средњовековни обућари, ткачка радионица, камп експерименталне археологије, средњовековна музика и плес…само су део активности које ће посетиоци фестивала моћи да виде и упражњавају.

Извор: РТВ

Напиши коментар