Политички ислам је већ променио друштво у НемачкојДиректорка научног института „Глобални ислам“ из Франкфурта Сузане Шретер упозорава на опасности које долазе од верских ексремиста, посебно политичког ислама који је, каже, већ до сада променио друштво у Немачкој.

Директорка научног института „Глобални ислам“ из Франкфурта Сузане Шретер упозорава на опасности које долазе од верских ексремиста, посебно политичког ислама који је, каже, већ до сада променио друштво у Немачкој.

У својој књизи „Политички ислам – тест за Немачку“ анализирала је ширење фундаменталистичке идеологије у Немачкој и како све више добија на утицају.

Шретер у изјави за немачки „Билд“ истиче да је политички ислам већ сада променио друштво у Немачкој.

Број исламиста у Немачкој је, према Служби за зашттиу уставности, порастао на 26.560.

Шретер наглашава да је политички ислам у потпуној супротности са секуларном правном државом, демократијом и слободама појединаца.

„Ради се о идеологији која садржи захтев за потпуном променом државе и друштва на основу исламских норми“, објаснила је она.

Додаје да се политички ислам организован из иностранства често користи као инструмент од стране других држава, као и да у Немачкој има моћне и финансијске јаке организације које имају велики утицај.

Шретер каже да је погрешно што политика и црква не препознају организације политичког ислама као праву опасност, већ им се даје простор кроз сарадњу у образовању или кроз укључење у политичка и универзитетска тела.

Политички ислам обележен је непостојањем граница између легалистичке и екстремистичке сцене спремне на насиље и тако привлачи младе.

Шретер додаје да представници политичког ислама проповедају моралну надмоћ ислама и вредности над другим верама, те шире мржњу против хришћана, Јевреја, Језида, али и против либералних и секуларних муслимана, а последица то је верски мобинг у школама, антисемитски напади и претње критичара.

Тренутно, додаје, политички ислам проверава које су границе до којих може ићи у Немачкој, тражећи специјална права за муслимане, покушава да прогура исламске норме на јавним местима.

Друштво се излаже великом притиску како би се прогурали циљеви политичког ислама, упозорила је она.

Извор: Новости


Напиши коментар