Поражавајуће: Две трећине младих планира да се исели из Србије


Фото/Илустрација

Резултати Алтернативног извештаја о положају и потребама младих за 2019. годину показују да 64 одсто њих планира да се исели из земље.

Већина младих у Србији није заинтересована за политику, њих 64 одсто планира да се исели из земље а чланство у ЕУ подржава 38 одсто испитаника, показују резултати данас представљеног Алтернативног извештаја о положају и потребама младих за 2019. годину.

Наводећи да је проценат младих који су заинтересовани за политику у Србији опао са 31 одсто у прошлој години на 24,2 одсто у 2019, генерални секретар Кровне организације младих Стефан Ђорђевић казао је да је томе највише допринело распрострањено уверење код младих да немају утицаја на политичке процесе и одлуке.

„Редовно на изборима гласа 40 одсто младих, повремено њих 27,6 одсто док нешто више од 32 одсто никад не излази на гласање. Већина испитаника, њих 42 одсто, наводи да не гласају јер су ‘сви политичари исти’ док 31,6 одсто младих сматра да тренутно немају кандидата за кога би гласали”, навео је Ђорђевић, јавља Бета.

Истраживање је показало и да 59 одсто испитаника сматра да је Србији потребан „јак вођа”, 10 одсто није имало одговор на то питање док 31 одсто сматра да земљи није потребан лидер кога ће народ следити.

Више од 70 одсто младих је оценило да у Србији не постоји слобода медија, а њих 40 одсто не подржава улазак земље у ЕУ, док 22 одсто испитаника нема став на ту тему. Истраживање је показало и да 33 одсто младих сматра да би спољну политику земље више требало ослонити на Русију, 21 одсто наводи ЕУ као ослонац спољне политике а само пет одсто види САД у тој улози.

Најнижу стопу поверења млади имају у политичке партије, медије и политичке институције а чак 81 одсто испитаника наводи да не постоји политичар коме верују. Истраживање је спроведено од од маја до јула, на узорку од 1.238 испитаника.

Извор: Политика, Нови Стандард


Напиши коментар