Прве хаубице из Србије за једну земљу Европске уније


Нора Б-52. Фото: Министарство одбране

Компанија Југоимпорт СДПР у свом погону у Великој Плани у августу треба да заврши монтажу прве батерије од шест самоходних хаубица Нора Б-52 за оружане снаге Кипра, што је први случај да се тај производ домаће војне индустрије извози у земљу која је чланица Европске уније, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

Како наводи тај портал (www.balkansec.net), реч је о уговору који предвиђа да се тој острвској земљи у источном Медитерану испоруче укупно 24 хаубице Нора Б-52, калибра 155 милиметара, заједно са осам лаких оклопних возила Милош, која служе за артиљеријско извиђање, осматрање и командовање (по два возила у свакој батерији).

Кипар ће тако постати и прва страна земља која ће користи српско оклопно возило Милош.

„Извор је навео да је реч о послу који се по обиму примиче цифри од 50 милиона евра, што је један од највећих уговора за извоз борбених система који је потписала војна индустрија Србије. Кипар ће се тако по броју тих хаубица изједначити са Унијом Мјанмар, која је до сада била највећи појединачни корисник Норе Б-52 са такодје 24 орудја“, наводи тај портал.

За Војску Србије до сада је израђена једна батерија од шест хаубица која је ове године уведена у наоружање Мешовите артиљеријске бригаде у Нишу.

Нора Б-52 је самоходна хаубица калибра 155 милиметара и домета до 41 километар. Има посаду од пет чланова и брзину паљбе од четири гранате у минути, уз употребу аутоматског пуњача.

Извор: Бета


Напиши коментар