САД: Србија да обнови преговоре с Косовом који воде међусобном признањуАмерички секретар Мајк Помпео је „охрабрио Србију да обнови преговоре са Косовом о постизању свеобухватног споразума о нормализацији односа, који води узајамном признању“, наводи се усаопштењу Стејт департмента.

Помпео је током разговора са председником Србије Александром Вучићем у Њујорку поновио да „обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности, неопходном за постизање споразума, како би се искористили потенцијали обеју земаља“.

Помпео је похвалио и „снажну везу између САД и Србије“, те подржао интеграцију Србије у ЕУ.

„Државни секретар и председник Вучић разговарали су о заједничкој визији стабилног, безбедног и просперитетног Западног Балкана, као и о наставку америчке подршке Србији на путу ка Европској унији“, наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Помпео је „поновио да обе стране треба да избегавају провокације које ометају процес нормализације и да се ангажују у духу компромиса и флексибилности неопходног за постизање споразума и отварање потенцијала обе земље“.

Прочитај још: Смајловић: Oсећам зебњу због америчке подршке Србији

Извор: Искра


Напиши коментар