Само 37 одсто грађана Србије има позитивно мишљење о ЕУУдео испитаника у Србији са позитивном сликом о ЕУ је за пет процентних поена мањи него у претходном истраживању. Позитивну слику о ЕУ има 37 одсто грађана Србије, негативну 27, а 34 одсто има неутралан став, показало је ново специјализовано истраживање Европске комисије.

Истраживање Евробарометар, које је спровела Европска комисија, обухватило је 28 чланица ЕУ и пет земаља кандидата. Удео испитаника у Србији са позитивном сликом о ЕУ је за пет процентних поена мањи него у претходном истраживању, док је оних са негативном сликом за исто толико више него јесенас.

Гледано према старосној структури, у Србији позитиван став према ЕУ има 51 одсто младих (од 15 до 24 године) али само 29 одсто старијих од 55 година. На питање шта ЕУ значи теби лично, 40 одсто испитаника из Србије је навело слободу путовања, студирања и рада широм ЕУ, 29 одсто економски просперитет а 25 одсто губитак културног идентитета.

Међу земљама кандидатима за ЕУ, највише оних са позитивном сликом о ЕУ је у Албанији, чак 81 одсто, док само три процената Албанаца има негативну слику. У Црној Гори 63 одсто грађана има позитивну, а 18 негативну слику о ЕУ, у Северној Македонији је тај однос 56 према 17, а у Турској 51 према 19 одсто.

У земљама ЕУ, 45 одсто испитаника има позитивну слику о Унији а 17 процената негативну. Истраживање је показало и да стање националне економије 67 одсто испитаника у Србији оцењује као лоше, а 31 као добро. У ЕУ 49 одсто грађана стање националне економије сматра добрим а 47 лошим.

Нешто више од половине испитаника у Србији, 52 процента, финансијску ситуацију у свом домаћинству оцењује као лошу према само 26 одсто испитаника у ЕУ. Истраживање је показало и да 39 одсто испитаника у Србији очекује да економска ситуација у земљи у наредних годину дана остане иста, 36 да буде боља, а 22 процента да се погорша. Када је реч о два најважнија питања са којима се земља суочава, за 36 одсто испитаника у Србији незапосленост је једно од њих, за 33 одсто економска ситуација, за 25 одсто криминал а за 21 одсто раст цена.

На питање о поверењу у институције, парламент ужива поверење 35 процената испитаника у Србији, влада 41 а ЕУ 33 одсто. На нивоу ЕУ, Европска комисија је оценила да резултати новог Евробарометра указују на снажан раст позитивне перцепције о ЕУ по бројним питањима, од економије до демократије. Како је истакла ЕК, то су најбољи резултати од истраживања из јуна 2014, дакле пре него што је дужност преузела Комисија Жан-Клода Јункера. Комисија је посебно истакла рекордну подршку евру, али и то што су се климатске промене пробиле међу највеће разлоге за бригу грађана ЕУ.

Када је реч о поверењу у ЕУ, оно је веће од поверења у националне владе или парламенте а од претходног истраживања је порасло у 20 чланица. Истовремено је удео грађана са позитивном сликом о ЕУ (43 одсто) повећан у 23 чланице и сада је на највишем нивоу у последњих десет година. Евробарометар је показао и да су грађани у већини оптимисти око будућности ЕУ – 61 одсто оптимиста према 34 песимиста, као и да је 55 процената Европљана задовољно демократијом у ЕУ, што је највећи удео од јесени 2004.

Већина Европљана (56 одсто) сматра „да се њихов глас рачуна у ЕУ“, при чему је таквих највише у Шведској (86 процената), Данској (81) и Холандији (76). На нивоу ЕУ највећи разлог за забринутост је имиграција, а следе климатске промене, економска ситуација, стање јавних финансија чланица и тероризам. Гледано на националном нивоу, главни разлози за бригу су незапосленост, раст цена и здравствено и социјално осигурање. Истраживање је рађено у јуну и обухватило је 27.464 испитаника из 28 чланица ЕУ, као и испитанике из кандидата за ЕУ међу којима 998 у Србији.

Извор: Нови Стандард


  • 104
    Shares

Напиши коментар