Српски војник наредио је јуриш на НишНакон пробоја Солунског фронта Гвоздени пук је учествовао у борбама за ослобођење Ниша. Надомак града француски командант здружених снага генерал Франш д’ Епере наредио је задржавање како би се сачекао долазак појачања и војници мало одморили.

Немачки положаји на Морави били су јаки и добро утврђени. Командант није желео да ризикује непотребне жртве и евентуалну немачку противофанзиву.

Жељни дома, српски војници су с гунђањем примили ову одлуку.
Тада је пред команданта Прве српске армије ђенерала Петра Бојовића изашао обичан војник Гвозденог пука и срамежљиво затражио реч. Кад му је војвода допустио да говори, рекао је команданту да већ годинама није видео своју кућу, жену и децу, да разуме зашто је тако и да се не жали. Али, тешко му је да се заустави надомак куће у којој после дугих година поново жели да прослави своју крсну славу Светог Николу.

Замолио је да га после ових речи ђенерал или пошаље на вешала или пусти Шваби на метак, а он ће већ да се снађе да стигне у дом и упали славску свећу. Након ових речи, које су изражавале расположење свих војника, војвода Бојовић послао је Врховној команди кратак извештај:

„Српски војник наредио је јуриш на Ниш. Наређење ће бити извршено”.

Након два дана борби, 12. октобра, српски војници ушли су у слободан град.

Извор: Фејсбук страница Србадија


Напиши коментар