Тровање Србије као одличан бизнис за грамзиве


Илустрација, Фото: снимак екрана YouTube

Бурићи са отпадом, за који се сумња да је опасан, поново су откривени у Србији! Овај пут, у кругу фабрике „MG Serbien“, у Баљевцу код Рашке, некадашњег гиганта у производњи металног магнезијума, који је дуго носио име „Бела стена“.

Засад су пронађена и ископана два бурета, на дубини од два метра и урађено је узорковање. За три недеље очекује се да ће из Института у Винчи бити потврђен и садржај закопане буради.

Ископавање сумњивог отпада започето је по налогу Драгице Росић, основног тужиоца у Рашкој, а, према незваничним информацијама, све је почело на основу захтева житеља Баљевца и околних села. Они већ годинама страхују да их одатле трују опасним материјама, као и да су изложени отровним гасовима који се свакодневно испуштају из ове топионице.

– Предмет истраживања тренутно су две локације површине око 30 метара квадратних и до сада су пронађена и ископана два бурета – испричала је Росићева.

– Не знамо још да ли се ради о отровним садржајима. Ископавању су присуствовали и представници МУП, ватрогасци и људи из фирме која је специјализована за оваква ископавања. Претраживање и ископавање ће бити настављено и наредних дана. Не знамо ни да ли је садржај бурета стигао до Ибра, нити да ли се излио по околним имањима.

Према речима мештана из Баљевца, њихове невоље почеле су 2005. године, када је топионица приватизована, јер је почео да се претапа свакакав отпад, који се довози са разних страна.

– На нове газде више пута смо се жалили надлежним инспекцијама и тражили заштиту, али није вредело. Чак ни када је 2007. године Министарство за заштиту животне средине донело одлуку да се фабрика затвори, топионица је наставила нормално да ради. Овде мало ко зна и чија је фирма „MG Serbien“.

Опасни отпад се гомила на територији Србије

Опасан отпад је одличан бизнис и то је разлог због чега га многа несавесна лица злоупотребљавају а по Србији откривају закопана бурад која су огромна опасност за људе и њихову животну околину.

Због недостатка капацитета за третман, опасни отпад се гомила на територији Србије, каже за Тањугу директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, подовом откопавања бурића са опасним отпадом у кругу фабрике МГ Сербиен, у Баљевцу код Рашке.

Радовић каже да се „онда појаве несавесни појединци као у овим случајевима који кажу да ће они да „збрину“ тај отпад, дају печат да су урадили по прописима а заправо су опасни отпад закопали негде и угрозили становништво“.

Постоји дужност да се опасним отпадом баве на прописан начин, „а то значи да се он или третира или извезе у земље где постоји одговарајући третман“, рекао је Радовић и додао да и овај случај показује да је важно да инвестирамо у нове капацитете за третман опасног отпада у Србији.

„Када буде било третмана у Србији биће и отпад збринут на прави начин“, каже он и додаје да често за опасни отпад не постоји одговарајући третман у Србији „или се не третира на прави начин или га је тешко извести“.

Извор: Мондо, Новости


  • 180
    Shares

Напиши коментар