У Хрватској хапшења и политичка превирања због напада на СрбеПосле неколико дана истраге полиција је привела десет младића од 21 до 28 година који су учествовали у бруталном нападу, са фантомкама на глави, на госте кафића „Петко“ у Уздољу.

Међу њима је био и двадесетдвогодишњи хулиган који је у јуну учествовао у нападу на сезонске раднике у Супетру на острву Брач, после чега је кратко завршио у притвору, а суђење до сада није ни почело.

Полиција га је после испитивања пустила јер, наводно, нема доказа да је био нападач и у Уздољу. Већина из тог хулиганског друштва су Сплићани или становници околних места, а цело лето путују обалом и нападају Србе. Невероватно је да их полиција, која је морала да зна о каквим се проблематичним људима ради, није у томе спречила, већ су неометано, организовано извели стравични напад у Уздољу. Зато и не чуди што је један од хулигана, који је у среду приведен, викао ТВ екипама које су то снимале: „Новинари Срби!“

Сплит постаје град-случај у ком су напади из мржње стварност, а тек после притиска јавности сви они који би морали да учествују у спречавању таквих инцидената, почну нешто да предузимају. Међутим, казне су мале или никакве, хулигани су као индијске свете краве, а бране их сви којима су напади на Србе нормални?! Нападачи су тако у делу јавности „хероји“, док се талас насиља незаустављиво шири.

Ни ријечки случај напада на Србина Добривоја Арсића још није добио епилог, а нападач Марко Шкаламера пуштен је из притвора, јер су испитани сви сведоци. За његово пуштање заузео се и сам Арсић, а даљи ток истраге треба да утврди све околности које су резултирале физичким нападом на Арсића, пре свега да ли је Шкаламера извео унапред припремљен напад из мржње или је реч о свађи комшија.

Сви ови последњи напади на грађане српске националности у Хрватској изазвали су бурне реакције, које се све више рефлектују и на политичке односе.

– Процењујемо ситуацију и тек ћемо онда да одлучимо који ће бити даљи кораци – каже за Новости Милорад Пуповац који се нашао у епицентру напада са свих страна.

Са премијером није још разговарао, а после састанка ужег вођства ХДЗ-а Андреј Пленковић је поручио Пуповцу да од њега очекује да не доприноси поларизацији друштва, јер је доста са спиралом мржње према земљи која је чланица Европске уније.

Док се чека одлука СДСС-а, хоће ли или не остати у владајућој коалицији, све је више притисака и на Пленковића да сарадњу раскине. Удружења ветерана тражи да државно тужилаштво покрене истрагу против Пуповца, јер је „својим изјавама дестабилизовао Хрватску и починио казнено дело повреде угледа земље говором мржње“. Реаговали су и бискупи пошто је Пуповац казао да и поједини припадници Католичке цркве промовишу несношљивост. У изјави Хрватске бискупске конференције те се Пуповчеве речи проглашавају неистинитим и манипулативним.

Са друге стране, пензионисани генерал Хрватске војске Веселко Габричевић пита како је могуће да највиши носиоци власти, пре свега председница и премијер, не знају да је „За дом спремни“ усташки поздрав. „Сви знамо да је то поздрав злочиначке, усташке и издајничке творевине НДХ“, каже он.

– Фашизам је пред вратима Хрватске и ескалација насиља не изненађује – закључује Пеђа Грбин, посланик најутицајнијег опозиционог СДП и потпредседник парламентарног Одбора за Устав, пословник и политички систем.

Траже још десеторицу

Полиција је потврдила да су петнаесторица нападача у Уздољу Сплићани, припадници Торциде, а да се трага за још десеторицом. Један од њих прво је ишао у извиђање, тврди полиција, а онда је уследио напад. Имали су фантомке, а у рукама дрвене и металне предмете. Вређали су госте на националној основи и уништавали инвентар. Прети им затвор до три године, а онима који су гостима нанели повреде и пет година. Напад у Уздољу није био повезан са оним у Ђеврскама. Против насилника су подигнуте казнене пријаве због насилничког понашања из мржње и смештени су у притвор.

Аутор: Јурица Керблер
Извор: Новости


Напиши коментар