Хрвати на Светској изложби Теслу представљају као свог научникаХрватска планира да на Светској изложби Дубаи ЕXПО следеће године као једну од најистакнутијих личности своје земље представи и српског научника рођеног у хрватском месту Смиљане, Николу Теслу.

Тесла, који је на Википедији на енглеском језику представљен као српско-амерички научник, наћи ће се у друштву хрватских научника и иноватора, као што су проналазач из 16. века Фауст Вранчић, али и, по недавним проценама најбогатији Хрват, Мате Римац, иноватор и власник компаније Римац аутомобили.

Прочитај још: Гроб оца Николе Тесле речитији од свих ходајућих мртваца који громогласно лажу!

Архитекта које је осмислио хрватски штанд Анте Врбан рекао је за Вечерњи лист да ће посетиоци, поред осталог, моћи да уживају у “соби чула”, где ће на беспилотној електрификованој платформи моћи да “осете” Хрватску, тако што ће гледати пројекције праћене мирисом и звуком.

– Платформа ће проћи кроз Модру пећину, Плитвичка језера, славонска поља, али и атмосферу трибина хрватских навијача – каже Врбан и додаје да је при презентацији Хрватске ставио нагласак и на природне лепоте, али и на културу, уметност, науку, иновације и спорт.

Прочитај још: Теслин Смиљан без Срба

– Тако ће један део павиљона бити посвећен великим хрватским научницима и иноваторима попут Николе Тесле, Фауста Вранчића, Мате Римца… Са екрана ће “искакати” познати спортисти попут Јанице и Ивице Костелића, Горана Иванишевића, Луке Модрића, Златка Далића, Дражена Петровића – рекао је Врбан.

Светска изложба је манифестација која окупља бројне земље, а одржава се још од средине 19. века.

Прочитај још: Хрвати не престаjу да своjатаjу Николу Tеслу

Прва Светска изложба је одржана у Лондону 1851, а посљедњих година се организује сваке две-три године, сваки пут на другом крају света.

Прочитај још: Слађана Тесла: Хрвати би и Николу Теслу протерали са осталих 250.00 Срба!

Очекује се да ће у Дубаију од 20. октобра 2020. до 10. априла 2021. године бити оборен рекорд у броју држава које се представљају – чак 192, а процењује се да ће изложбу посетити више од 25 милиона људи.

Прочитај још: Никола Тесла: Вазда остајем само Србин и ништа више

Извор: vesti-online

„Хрвати су најхрабрији народ на свету, не зато што се никога не боје, већ зато што се ничега не стиде!“ – Јован Дучић

  • 303
    Shares

Напиши коментар