Хрватска: Италијански тусриста приведен због крађе људске кости с „археолошког“ налазишта


Логор смрти Слано на острву Пагу, претеча Јасеновца

Италиjански држављанин приведен jе у Хрватскоj и против њега jе поднета кривична приjава jер jе са археолошког локалитета Jаз на острву Пагу однео људску кост.

Полициjа jе саопштила да jе 31-годишњи Италиjан осумњичен да jе у суботу узео кост дугачку 20 центиметара, а против њега jе поднета кривична приjава због повреде мира покоjника, пренела jе Хина.

Извор: Танјуг

Коментар Магацина:

Вест сама по себи не би била нама интересантна да није у питању људска кост, и када не би знали историју страдања Срба у Хрватској. Наиме, за оне који не знају, острво Паг је претеча свих логора смрти у НДХ. Ту је бастијалан начин, током два месеца 1941. године побијено преко осам хиљада Срба и Јевреја.

Подсећамо на неколико чињеница у вези логора на острву Паг:

„Згрожене монструозношћу злочина и бројем побијених заточеника, италијанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и војну власт на том подручју и наредиле затварање логора смрти“, каже за Срну председник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић.

Желећи да униште трагове злочина и побију остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце жене и децу“, подсећа Басташић.

Он каже да су усташки злочинци сутрадан ујутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пијани и крвавих униформи, прикључили процесији која се кретала улицама Пага и завршила у католичкој цркви у центру града.

Прочитај још о логору Паг:

На Пагу је за два месеца 1941. убијено осам хиљада Срба и Јевреја
71 година од злочина на Пагу и Велебиту
Сведочанство усташе: Ногом сам згњечио главу детету!

Кад већ Хрватска поред неколико апела није нашла за сходно да обележи ово место, и тиме стави до знања и страним туристима да је ово острво стратиште побијених цивила, остаје нада да приведени италијански тусриста није развлачио кости невинх Срба који пострадаше само због тога што су Срби, у помахниталој мржњи дојучерашњих комшија.


  • 60
    Shares

Напиши коментар