Хрватског историчара Хрвоја Класића у кабинету сачекале застрашујуће поруке

Хрвоје Класић. Фото Ж. Кнежевић

Хрвоје Класић, истакнути хрватски историчар затекао је данас у свом кабинету на Филозофском факултету Загребачког универзитета пронашао је писмо са претњама и поруком у којој анонимни пошиљаоци наводе да су се веселили када су чули вест да је професор ликвидиран.

„Весеље, на жалост, није дуго трајало јер се испоставило да је вест била лажна. Надамо се да следећа неће бити. Радо ћемо ти доћи на спровод у ХОС-овим одорама на којима се лепо истиче поклич ‘за дом спремни'“, стоји у поруци.

На крају стоји: „Уз ‘за дом спремни’ поздрављају те усташе. Смрт издајницима – слобода народу“.

Класић је ове претње пријавио полицији.

За Вечерњи лист професор каже да није уплашен и да му то није први пут да добија претње тог типа, али је, истиче, дубоко разочаран друштвом у којем живи и још више онима који негирају, како каже, овакву атмосферу у друштву.

Хрвоје Класић: „Колинда је заслужила јавну, јасну и гласну осуду“

„У мом случају ово није инцидент него редовно стање последњих неколико година. Ово је можда најдегутантнија претња коју сам добио. И ако мени као неком из 100-постотне хрватске породице и као добровољцу из 1991. године није пријатно да живим у овој држави како је онда припадницима ‘погрешних група’ које вероватно овакве претње добијају чешће од мене„, запитао је Класић.

Додао је да је са овим претњама изашао у јавност јер сматра да се о таквим случајевима мора говорити.

„Није нормално да се ћути и да овакве ствари буду нормалне“, каже Класић.

Хрвоје Класић је историчар млађе генерације и у делу хрватске јавности чето се налази на стубу срама, између осталог, и зато јер Тита не сматра диктатором, али и због Туђмана, којег сматра злочинцем и за којег каже да је „партизан с дна каце“.

Хрвоје Класић: „Да постоје докази Степинчеве невиности он би одавно био светац“

Класић је познат и по томе што у јавности отворено говори о томе да у Блајбургу нису убијени Хрвати, већ непријатељи Хрватске, да се рехабилитацијом Драже Михаиловића „није догодило ништа спектакуларно“ и да је „за дом спремни“ усташки поклич.

Класић се не либи да каже да су усташе починиле геноцид над Србима у Другом светском рату, али и да потврди да за 15 година током низа боравака у Београду није доживео ниједну непријатност, иако се, како каже, не труди да говори екавицу.

Извор: РТВ

Напиши коментар