Портал Новости: Срби у Хрватској нападани више од једном дневно у 2018. години


Кафић у Уздољу у који су упали маскирани нападачи, Фото: Душко Јарамаз/PIXSELL

Више од једном дневно нападани су Срби у Хрватској у 2018. години, преноси податке из Билтена Српског народног вијећа хрватски портал Новости.

Према подацима из Билтена Српског народног вијећа, у Хрватској је од 2014. до 2018. било тачно 1.376 вербалних и физичких напада на грађане српске националности, а само у прошлој години догодио се 381, дакле више од једног дневно, пише хрватски портал Новости.

Ако се то, како је казао премијер Андреј Пленковић, може назвати „изолованим инцидентима“, може се само претпоставити како би изгледало да су они масовни, наводи овај медиј и подсећа да су посланици Портал Новости: Срби у Хрвасткој нападани више од једном дневно у 2018. годиниСамосталне демократске српске странке (СДС С)прошле седмице на ванредној конференцији за новинаре навели 13 примера вербалних и физичких напада на грађане српске националности забележених само у последњих неколико месеци.

Међу тим нападима су од бруталног препада маскираних нападача у кафићу у Уздољу прошле среде до убиства Радоја Петковића у Вишкову, којег је до смрти пре четири месеца истукао оптуженик за ратне злочине.

Уместо недвосмислене осуде тих напада, многи су се политичари окомили на оне који на нападе упозоравају, пре свега на Милорада Пуповца, пишу Новости уз напомену да су међу њима на пример били Милан Кујунџић, Миро Ковач, Мирослав Шкоро, Томислав Карамарко, Ружа Томашић, Давор Бернардић….

„У праву је Милорад Пуповац када каже да се напади не догађају случајно и да је у Хрватској створена друштвена клима у којој је сасвим нормално псовати ‘српску мајку’. У праву је и када каже да је након нормализације 2000-их, с доласком Томислава Карамарка на чело ХДЗ-а, дошло до радикализације односа према највећој националној мањини у Хрватској“, пише портал.

Карамарко је, указује се, добар део своје екипе извукао из најдубљег мрака.

„Сетите се само Ивана Тепеша, лика који је као потпредседник Хрватског сабора марширао заједно с хиљадама црнокошуљаша центром Загреба тражећи оставку Мирјане Ракић с места председнице Већа за електронскее медије јер се усудила на два дана да одузме концесију З1 телевизији на којој је емитована емисија Марка Јурича с недвосмисленим говором мржње“, наводи овај медиј.

Истиче се да зли духови који су тада пуштени из боце још увек харају овом државом за шта, без сумње, добар део кривице сноси и премијер Андреј Пленковић са својом администрацијом и нејасном, млаком политиком гашења пожара који сваки час избијају на другом месту.

Најбољи пример за то је, указују, већ заборављено Повереништво за суочавање с прошлошћу које практички није ништа закључило, али је зато релативизацијом усташког поздрава ‘за дом спремни’ омогућило његово враћање у јавни живот.

„Начин на који Пленковић решава проблеме илуструје и она чувена спомен-плоча погинулим ХОС-овцима коју су припадници те неоусташке јединице поставили на кућу у Јасеновцу у којој је за време Другог светског рата столовао усташки заповедник Макс Лубурић. Уместо да се та срамота заувек уклони, (Пленковићева) влада је плочу преместила десетак километара даље, у парк крај Новске, и уз то поставила даноноћну полицијску стражу“, подсећа такође портал.

Да би се, указују, тековине такве политике сузбиле потребан је далеко већи труд од овога који улажу Пленковић и његови, с тим да је питање колико су уистину вољни да реше тај проблем.

Посебно кад се узме у обзир да је донедавни политички секретар ХДЗ, формално главни идеолог те странке, био ноторни Ловро Кушчевић, којем су медији ископали фотографију усташког поглавника Анте Павелића на слици у вили коју изнајмљује туристима у свом Неделишћу на Брачу.

Прошлонедељни напади на грађане српске националности у Уздољу, ђеврскама, Вишкову и Валбандону ипак су били превише да би се и они могли гурнути под тепих, као што се то радило до сада, пишу Новости и посебно указују на онај у Уздољу који је имао све елементе акције фашистичких батинаша који су улетели у кафић наоружани летвама, шипкама и мачетама и у неколико минута претукли све које су могли, укључујући и једног малолетника.

Малолетник је, прецизирају, завршио са осам шавова на глави, док је једна Францускиња са децом, која се затекла у кафицу, заувек трауматизована.

На споменутој конференцији за новинаре, СДС С-овци су јасно упозорили на то што се догађа и да је крајње време да насиље престане јер је оваква ситуација неодржива.

Међутим, уместо разговора и покушаја да се стање смири дочекала их је млака реакција с друге стране, па чак и оптужбе за подизање тензија и изазивање друштвене поларизације.

С друге стране, председница државе Колинда Грабар-Китаровић учинила је све да се не изјашњава о овој теми, али су је новинари ипак заскочили па је тек, како се наводи, промрсила да осуђује свако насиље, али да ће сачекати полицијски извештај да донесе коначни став.

Извор: Б92

Притвор осумњиченима за напад на Србе код Книна
Фото: Снимак екрана

Четворици осумњичених за напад на припаднике српске националне мањине у Уздољу код Книна одређен је једномесечни истражни притвор. Судија суда у Шибенику одредио им је притовр због утицаја на сведоке и могућности побављања дела.

У уторак је приведено осам особа с подручја Сплита, које се доводе у везу с „изазивањем нереда“, односно нападом у Уздољу код Книна.

Од осмотрице приведених, задржана су четворица.

Полиција још увек трага за десетак осумњичених, а сви приведени од раније су познати полицији због кршења Закона о спречавању нереда на спортским приредбама, рекао је након испитивања портпарол општинског државног тужилаштва у Шибенику.

Начелник полиције у Шибенику је потврдио да су осумњичени припадници навијачке групе из Сплита.

Извор: РТС


Напиши коментар