Активисти не дозвољавају градњу, инвеститор тражи помоћ полиције за градњу МХЕ


Барикаде у селу Топли До; фото: Н. Р./Јужне вести

Против смо мини-хидроелектрана јер њихова изградња доводи до девастације свега што живи у тим водама, изјавио је за телевизију Н1 активиста Александар Јовановић Ћута и додао да изградња људе ставља у позицију да морају да се селе.

Инвеститор Драган Јосић поновио је да има све дозволе за изградњу постројења за производњу струје у селу Топли До, али да чека асистенцију полиције како би кренуо са радовима.

Један од најгласнијих бораца за очување река на Старој планини рекао је за Н1 да се у Топлом Долу стражари 10 дана даноноћно и да нико неће отети људима реку поред које вековима живе.

Топлодолску реку је пробао пре више од 30 година да нам узме прво Слободан Милошевић који је хтео да је гурне у тунел. Тај пројекат је 2016. године хтео да настави министар Антић, па смо је одбранили, а сада хоће да је отме Драган Јосић – рекао је Јовановић.

Он је подсетио да борба за очување река Старе планине траје више деценија, али да су, и поред више позива и захтева за састанак са надлежнима у последње 2 године, од када се активирала изградња мини-хидроелектрана на овој планини, тек недавно добили позив за састанак са председником Вучићем.

Ми упорно позивамо све да седнемо за исти сто, институције, инвеститоре и мештане. Нас нико није примио за све те године. Сад ће нас примити Вучић од кога тражимо 2 године да нас прими. Треба неко да изгуби главу, јер је неко одлучио да заради милиона, а да неко остане без воде – рекао је Јовановић.

И поред заказаног састанка са Вучићем крајем месеца, Јовановић је за Н1 рекао да ће се 21. септембра одржати протест испред зграде Председништва у Пионирском парку.

Тог дана представници месне заједнице Старе планине и Одбранимо реке Старе планине и сви који стражаре поред река ће се окупити у Београду. Позивамо све да дођу у Пионирски парк, идеја је да кажемо стоп за МХЕ. Не желим да размишљам каква ће бити решења, ми знамо какви су наши захтеви – мораторијум на изградњу МХЕ на свим рекама у Србији и да се формира комисија стручњака и представника власти, да се обиђу све локације, да се преиспитају све дозволе и да се овај проблем реши – рекао је Јовановић.

Инвеститор: Уз асистенцију полиције кренућу са радовима у Топлом Долу

Драган Јосић, инвеститор мини-хидроелектране „Топли До 1“, рекао је за Н1 да је први пут у ово село дошао 2013. године и да се мештани тада нису бунили око изградње.

Све сам их информисао о мојим намерама и они су били за изградњу. У међувремену су дошли њихови људи (активисти Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, прим. аут.) и почели да убеђују људе како ће остати без воде за пиће, без воде за напајање стоке, да ћемо им уништити путеве – рекао је Јосић.

Приликом последње посете селу дошло је до сукоба са мештанима и активистима Иницијативе Одбранимо реке Старе планине, а након само неколико дана, дошло је до пожара у којем је изгорела кућа, чију је једну половину Јосић купио за смештај радника.

Ми смо били дошли да погледамо ту кућу и да је реновирамо за смештај радника. После сат времена, дошли су џипови, окупили су се неки људи, претили нам и вређали нас. И 3 сата смо били блокирани у тој кући – казао је Јосић.

Иако је почетак радова пријавио за 5. септембар, они још увек нису кренули.

Не желим да угрозим безбедност мојих радника, они објављују на својој групи на друштвеним мрежама да имају снајперисте по брдима. Док не добијем асистенцију полиције, нећу изаћи на терен – објашњава инвеститор.

Подсетимо, након последњих дешавања на Старој планини и најављеног протеста испред зграде Председништва, председник Александар Вучић позвао је на састанак представнике Иницијативе Одбранимо реке Старе планине.

Савез месних заједница Старе планине прогласио је “ванредно стање” на тој планини, а подршку мештанима старопланинског села пружили су и из Иницијативе Не давимо Београд.

Мештани села и еколошки активисти из Пирота и целе Србије организују свакодневне страже у овом старопланинском селу како би спречили почетак радова.

Раније, 2. септембра, избио је пожар у селу Топли До и изгорела је кућа 35-годишњег мештанина, у којој је био смештен инвеститор мини-хидроелектране. Ситуација у селу Топли До је узаврела након посете инвеститора – дошло до вербалног сукоба између њега и мештана и активиста Иницијативе Одбранимо реке Старе планине.

Приликом боравка у селу, Јосић се налазио у кући која је сада изгорела, одакле је, уз асистенцију полиције, напустио село, али је најавио почетак радова и поред противљења локалног становништва.

Аутор:Љубомир Филипов
Извор:Н1, Јужне вести


Напиши коментар