Аустријска Просвјета наставља борбу за српски језик у расејањуПосле летње паузе СПКД Просвјета Аустрија поново покреће своје пројекте и активности у Бечу и широм Аустрије. Ових дана поново је почео упис у Просвјетину школу српског језика.

Настава креће 29. септембра у просторијама у свим српским црквама у Бечу, Линцу и Ст. Полтену. Пријаве на office@prosvjeta. at , тел. +43 667 77 11 255 , као и у црквама.

Свечаност поводом почетка нове школске године биће одржана 5. октобра у Храму васкрсења Христовог у Бечу! Тим Просвјете и ђаци припремили су леп програм, а очекују се и бројни гости из Беча ули и Републике Српске и Србије!

Школа је најбоља могућност да наша деца у Аустрији науче свој језик и боље упознају своју културу и традицију. И ове године пројекат има велико интересовање, велику подршку наших грађана, Цркве, као и Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Просвјета ће активно учествовати у заједничким „Данима Србије и Српске у Аустрији“, својим програмима из области културе и образовања.

Посебна посластица је организовање студијско-поклоничког путовања за Јерусалим и Свету земљу, за које има још пар слободних места. Термин је од 28.10 до 04.11, оквирна рута – Јерусалим са светињама, Витлејем, Гора Тавор, Кана, река Јордан, Јерихон, Јафа, Мртво море, као и још значајних светиња у том региону.

У цену пута укључено је „све“: лет Беч – Тел Авив – Беч, смештај и храна у хотелу близу Старог града у Јерусалиму на бази полупансиона, као и комплетни превоз аутобусом по Светој земљи, са водичем. У плану су посете свим највећим светињама које поклоници обилазе!

За оне који желе да путују са Просвјетом, пријаве су могуће на office@prosvjeta.at – мејлом „За Јерусалим 2019“ , или телефоном: +43 667 77 11 255

Просвјетина традиционална трибина „Сусрети разговори“ обећава нове важне теме и квалитетне и атрактивне госте. Следећа ће бити одржана 14. септембра у просторијама цркве Св. Саве у 3. округу , а гост ће бити значајни српски интелектуалац и књижевник Милош Јанковић.

Осим ових понуда, програм Просвјете је богатији и за нову „Просвјетину школу фото и видеографије“, а информативно вече ће се одржати 21.септембра у 19.00 у Храму св. Саве.

Сарадња са другим организацијама и грађанима Беча је важан део агенде Друштва, па ће Просвјета у сарадњи са Амбасадом Русије у Аустрији, Руском црквом у Бечу и општином Ландштрасе бити део „Јауресгасе феста“ 15. септембра. Очекују нас лепи наступи Малог хора Просвјете и других музичара, кулинарски специјалитети које ће припремити кувари из „Семендрије“ и друго.
Свим овим активностима, али и на друге начине, Просвјета наставља борбу за бољи и равноправнији статус Срба у Аустрији, као и за признање српског језика у Аустрији, који, да подсетимо, у овој земљи није званично признат, већ се за њега користи политички наметнути назив тзв. „БКС“ (бошњачкокроатосрпски), чиме се не поштују основна грађанска права бројне српске заједнице у Аустрији, а нарочито деце и младих.


Напиши коментар