Ватикан да врати Србији документа о злочинима у Јасеновцу


Ватиканска архива

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) саопштио је да захтева од Министра спољних послова Ивице Дачића и министарства на чијем је челу да затраже од Ватикана документацију о страдању Срба у Јасеновцу коју је тамо однео Јосип Броз Тито.

„Србија је власник документације о усташким злочинима и треба званично да тражи од Ватикана да јој је врате. Комунисти су, практично, украли ова сведочанства из рата и предали у руке онима који су предводници негирања злочина“, наводи се у саопштењу ПОКС и додаје:

„Некадашњи председник Председништва СФРЈ Борисав Јовић посведочио је да се докази о злочинима над Србима у Јасеновцу налазе у Ватикану. Осим истине о жртвама, ова архивска грађа требало би једном за свагда да ућутка оне који негирају размере злочина почињених у Јасеновцу, што ће имати немерљив значај и за будуће генерације“, изјавио је народни посланик и председник ПОКС Жика Гојковић.

ПОКС у саопштењу подсећа, да је, према сопственом сведочењу, „Борисав Јовић за тајно пребацивање документације о Јасеновцу сазнао 1975. године, у време када је обављао функцију амбасадора наше земље у Италији“.

„Јовић је признао да је важну улогу у самој акцији пребацивања доказа имао хрватски комунистички функционер Иван Стево Крајачић, некадашњи начелник ОЗНЕ и човек чије су се блиске везе са усташама деценијама криле од јавности“, саопштава ПОКС.

Прочитај још: Стево Крајачић: Срби, у Јасеновцу смо вас премало побили

Извор: РТВ


  • 106
    Shares

Напиши коментар