Ватикан о НДХ: Таква зверства не могу чинити цивилизовани људи!


Усташе се сликају поред закланих Срба

Не стишавају се одјеци које је оставила изјаве хрватске председница Колинде Грабар Китаровић да је хрватски народ највише допринео антифашистичкој борби у Европи.

Тиме се бави и готово сва хрватска штампа, која пита:

– Која је Колинда права? Она која велича хрватски антифашизам или она која има разумевање за усташког поглавника Анту Павелића. Она која у свету велича антифашизам док у домаћој јавности брани усташки поздрав „За дом спремни“.

Медији констатују да председница уобичајено у свету хвали партизане, а у Хрватској оправдава усташтво. Подсећају да је за Павелића рекла: – Сви смо ми људи. Нико од нас не може први бацити камен.

Истовремено, њену изјаву да су Хрвати највише допринели борби против фашизма, демантује како свакодневица у којој су кукасти крстови, повици „За дом спремни“ и напади на Србе сасвим уобичајени, тако и различита званична документа.

Као један од доказа шта су радили хрватски фашисти, „Новости“ објављују транскрипт разговора кардинала Еугена Тисерана, ватиканског опуномоћеника за Балкан и Николе Рушиновића, Павелићевог изасланика при Ватикану, који је вођен почетком 1942. године, а објављен је у књизи Милана Басте „Рат је завршен седам дана касније“.

Тако Тисеран каже Рушиновићу:

Света столица је примила 8.000 фотографија о злочинима над православним становништвом. Знам сигурно, господине, да су и сами фрањевци, као на пример отац Шимић у Книну, узели учешћа у нападима на српски живаљ, те су рушили православне цркве. Отац Шимић је, са оружјем у руци, предводио групу људи који су срушили православну цркву у Книну. Исто тако, порушили сте православну цркву у Бањалуци. Поуздано знам да су се Фрањевци у БиХ уопште веома јадно понели. То ме боли. Такве ствари не може чинити одгојен, културан, цивилизован човек, поготово свештеник.

Рушиновић је покушао да оповргне Тисеранове тврдње, али ватикански великодостојник то није дозволио, па је наставио:

Усташе су поклале највећи број православних свештеника. Након капитулације Југославије, у Хрватској је нестало 350.000 Срба. Зар то није жалосно… И Срби су, премда припадају православној вери, дали за Запад и католицизам исто толико колико и Хрвати, борећи се у хришћанским војскама…

Рушиновић је у истом разговору истицао да ће силе Осовине победити, те да ће НДХ опстати, на шта му је Тисеран одговорио:

– Ја, пак, мислим, да ће Немачка и Италија изгубити рат. Пораз сила Осовине већ сада је завршена ствар. После тог пораза, нестаће ће и НДХ, а Југославија ће бити поново успостављена…

Тисеран је рекао и да Хрватска није слободна земља, да све слуша Немце, као што раде и други поробљени народи у Европи:

– Ваши пријатељи фашисти смеју се вашој самосталности, слободи и егзистенцији хрватске државе.

Додаје и да су Хрвати били познати као дивљаци, који су и у његовом родном крају Лорени у Француској попалили неколико места и тамо су сматрани злим људима…

Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја геноцида у Београду каже, за „Новости“, да је Ватикан знао све што се збива, а да је Никола Рушиновић покушао да убеди кардинала Ежена Тисерана у нешто што ни сам није веровао.

Иначе, како каже Ђурић, Тисеран је био војни свештеник у француској војсци на Солунском фронту у Првом светском рату и добро је упознао српског војника.

– Као кардинал сазнао је о злочинима у НДХ који се чине српском народу. Он је после рата био гост Српске патријаршије и сусрео се са Титом, аустроугарским војником са друге ратне стране – појашњава Ђурић.

Прочитај још:

Данко Васовић: Зашто Ватикан штити злочинце
Да се не заборави: Ватикан и усташе – Геноцидни план против Срба (цео филм)

Извор: Новости


Напиши коментар