Дачић: „Чланство у унији је за Балкан постала бајка“


Ивица Дачић на Бледском форуму

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је на Бледу да је за државе Западног Балкана чланство у Унији постала бајка и далека будућност, а да су тим земљама потребне блиска будућност и искреност из Брисела.

Дачић је на шаљив, али и озбиљан начин, рекао да нове Европске комисије очекује да више не лаже и да лепо кажу — «има ли или нема уласка у ЕУ».

То шта ће да буде за 30 година то је као када вашој деци обећавате када порастеш добићеш нешто. Нама на Западном Балканом не може то више да се прича, јер смо порасли. Не да смо порасли него ћемо ускоро да одумремо чекајући на ЕУ. Овај који је у Турској започео преговоре биће да је умро. Ја сам започео преговоре у Србији, још сам жив„, додао је.

Подсетио је да ће у октобру бити одржан Европски савет где ће Француска вероватно тражити, како каже, да се у одлуке стави да нема проширења док се не окончају реформе Уније.

„Када питате колеге из земаља чланица да ли подржавају проширење кажу: наравно, то је веома важно. Али, када добијемо шансу да донесемо одлуку и убрзамо тај процес — одлуке се не доносе. Ми који живимо у комшилуку, знамо да проширење није само у интересу Западног Балкана, већ је и наш интерес, интерес Уније“, рекао је Петер Сијарто, министар спољних послова Мађарске.

«Отворено питам шта нам сада ЕУ може понудити. На пример Северна Македонија и Грчка су постигле договор, и шта ће да добију. Оне су тренутно добиле заједничко председавање Берлинским процесом заједно са Бугарском. Честитам вам на томе, то је велика ствар», рекао је Дачић, а затим упитао шта ће Београд и Приштина добити ако постигну компромис.

Приметио је и да је питање извесности опстанка ЕУ на најнижем нивоу.

Прочитај још: Накнадна памет Могеринијеве: „Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ, зажалићемо“

Извор: Агенције


  • 4
    Shares

Напиши коментар