Додик: Председница Хрватске посегла за најцрњом ревизијом историје


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да изјава председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић да је „хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи“ није ништа друго него најцрња ревизија историје, у којој се прошлост покушава прилагодити садашњем геополитичком тренутку.

„Сви шефови држава који су се јуче окупили у Пољској знају да је Независна Држава Хрватска била сателит фашистичке Њемачке, те да су у оквиру такве државе почињена највећа зверства у Другом светском рату према Србима, Јеврејима, Ромима и осталим антифашистима“, нагласио је Додик за агенцију „Срна“.

На питање агенције да прокоментарише изјаву Китаровићеве, која је рекла да је хрватски народ, сразмерно броју становника, највише допринео антифашистичкој борби у Европи, те да је у борби учествовало више од пола милиона Хрвата, Додик је рекао да је у антифашистичкој борби народа некадашње Југославије било и Хрвата, али да то није ни тај број, ни обим, на који се позива Китаровићева.

„Историјска је чињеница да су управо Срби подигли устанак и били носиоци антифашистичког покрета и у Независној Држави Хрватској. Шта год да је изјавила предсједница Хрватске, то не може да промијени историјску чињеницу да су Срби били један од најстрадалнијих народа на тлу и бивше Југославије и Европе у борби против нацизма и фашизма, те да је та истина добила и међународну верификацију“, закључио је Додик.

Извор: sputniknews

  • 1
    Share

Напиши коментар