Златни витез хероју са Кошара?


Драгоцено сведочанство: Момчило Минић

Роман „63. тренутак вечности“, ратног ветерана Момчила Минића (60) – упечатљиво сведочанство о борбеним активностима легендарне 63. падобранске бригаде на Кошарама – самој граници Србије и Албаније током НАТО агресије 1999, званично је номинован за једну од најпрестижнијих књижевних награда Златни витез.

Жири овог такмичења које се одвија под покровитељством патријарха Руске православне цркве Кирила, председника Русије Владимира Путина и руске Думе, у суботу је обелоданио све учеснике у укупно седам категорија. Минић је сврстан у категорију Литература и историја словенских народа, у којој је и књига некадашњег југословенског дипломате Небојше Вујовића „Последњи лет из Дејтона“.

– Сама номинација је за мене веома значајна, међутим, морам да напоменем да је то уједно и признање свим падобранцима 63. падобранске бригаде – учесницима крваве битке на Кошарама. Драго ми је да је народ Русије препознао херојску борбу падобранаца и самим чином номинације у жанру – историја словенских народа – сврстава дело као неприкосновено сведочење о једном времену – каже Минић за „Вести“.

Церемонија уручења награда одржаће се од 14. до 18. октобра у Пјатогорско-Ставропољској области, а ове године за Златног витеза конкурише укупно 90 писаца. Са простора Србије још су номиновани, у категорији Поезија, Данило Јокановић са збирком „Мастило и вино“, а у категорији Јавност Слободан Стојичевић са књигом „Мрежни рат против Срба“.

Камионџија из Беча

Момчило Минић последњих двадесетак година живи и ради у Аустрији, Бечу, а тренутно вози камион широм Европе.

– Из земље сам отишао са доласком нове „демократије“ и после безуспешних покушаја да обезбедим егзистенцију себи и својој породици. Прво сам возио туристичке аутобусе, а већ неколико година Европом крстарим камионом.

Претходно је са грбом 63. падобранске на рукаву прошао сва ратишта, од Словеније па до успостављања Копнене зоне безбедности на југу Србије.

Када су ратне трубе утихнуле, Минић је објавио свој првенац „Небеска ружа“, о ангажовању 63. падобранске бригаде 1991. и 1992. године.

Извор: vesti-online


Напиши коментар