Кина помаже српској војсци испоруком беспилотних летелица


Фото/илустрација: Беспилотна летелица

Београд се захвалио Кини због тога што ће подржати српску војску испоруком беспилотних летелица и друге војне опреме.

Наиме, након посете високе кинеске војне делегације, Министарство одбране издало је званично саопштење у ком хвали Пекинг за економску и војну подршку, што је објавила њујоршка агенција Асошиејтед прес (АП).

Асошиејтед прес, навео је и да Кина пружа подршку српској војсци, односно јача српску војску наоружањем.

Подсетимо, министар одбране Александар Вулин и потпредседник Централне војне комисије НР Кине генерал Џанг Јоусјаоа потписали су више споразума о наставку сарадње током петодневне посете кинеске делегације Србији, која је завршена јуче.

Како је саопштило Министарство одбране, министар Вулин захвалио је генералу Џангу на свему што Кина чини „у потврди традиционално пријатељских односа два народа, значајно унапређених пријатељством председника Србије и Кине Александра Вучића и Си Ђинпинга“.

Српски званичници, навела је агенција АП, кажу да је Кина договорила продају наоружаних беспилотних летелица, што ће бити први извоз кинеских дронова у једну европску земљу.

Министар обране Александар Вулин каже да ће испорука, која се очекује у наредним месецима, „знатно ојачати српску војску која ће стећи способности какве није имала у прошлости“.

Увоз дронова из Кине најављен је још пре годину дана.

Од укупно шест ових летелица две би требало да буду с наоружањем.

Како је раније незванично најављено, Србија ће овом куповином у свом поседу имати најпродаванију беспилотну летелицу „јилонг 2“, познату и под називима „винг лунг“ или „птеродактил 2“. Она се показала као веома ефикасна на појединим ратним фронтовима, на пример у Либији, Нигерији, Ираку…

Беспилотне летелице спадају у најсавременије оружје, које користе најмоћније оружане снаге широм света.

Србија је, подсетимо, добила оружје и од Русије.

Извор: Б92


Напиши коментар