Лавров: Како Запад санкцијама и ратом брани демократијуЗапад се представља као бранилац либералних вредности, а у исто време води политику санкција, војних претњи и бомбардовања суверених држава, написао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у ауторском тексту у руском магазину „Русија у глобалној политици“.

„Либерализам, за који се Запад представља да га брани, фокусира се на појединцима и њиховим правима и слободама. Зато се поставља питање на који је начин то повезано са политиком санкција, економских притисака и отворених војних претњи против бројних независних држава, као што су Куба, Венецуела, Северна Кореја и Сирија“, навео је Лавов у чланку објављеном поводом почетка 74. редовног заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Он је указао на то да санкције директно погађају обичне људе и њихову добробит и крше њихова социјално-економска права.

Како је бомбардовање суверених држава, свестан чин уништавања њихове државности који је довео до губитка стотина хиљада живота и осудио милионе Либијаца, Сиријаца и других народа на огромну патњу допринело заштити људских права„, запитао је Лавров.

Он је нагласио да земљама које себе представљају као узор демократије до демократије у ствари стало само када захтевају да друге земље уреде своје системе по угледу на Запад, али када је потребно увести демократију у међудржавне односе, оне избегавају искрене разговоре или покушавају да интерпретирају међународно право по сопственом нахођењу.

Шеф руске дипломатије критиковао је и визе и остале санкције Запада против Руса на Криму, истичући да су они кажњени због изражавања своје демократске воље за поновно уједињење са својом историјском домовином.

„То је у супротности са основним правом народа на самоопредељење, као и са правом људи на слободу кретања, гарантовану међународним конвенцијама“, навео је Лавров.

Према његовим речима, либерализам је у свом здравом, неискривљеном облику традиционално био важна компонента међународне политичке мисли, укључујући руску.

Он је, међутим, нагласио да разноликост модела развоја не дозвољава став да западно схватање либералних вредности нема алтернативу.

Те вредности се не могу наметнути бајонетима, не узимајући у обзир историју земаља и њихове политичке и културне особености„, рекао је Лавров, истичући да је статистика туге и разарања који су резултат „либералног“ бомбардовања, казала куда то може да одведе.

Извор: РТВ


  • 16
    Shares

Напиши коментар