Мештани пожешког села обновили стари обичај – мобом до бољег живота


Лакше је заједничким снагама

Велики и тешки сезонски послови у пољопривреди некада су могли да се ураде једино мобама, а оне су, без обзира на посао, увек биле добровољне. Традиционални обичај међусобног помагања, потиснула је механизација али о традицији, у Глумчу код Пожеге, сачували су је и модернизовали.

За десет грла у домаћинству Мила Филиповића ни ове зиме нема зиме за храну. Да припреме силаже у помоћ су на мобу стигле и комшије.

„Потребна је слога, потребно је да се поштују старински обичаји. Ту је потребан и рад. Треба радити да би се имало. Ако радиш имаш, ако не радиш – немаш“, наводи Миле Филиповић из Глумча.

И Миле се одазива на мобе код комшија. Kаже то је традиција, а старији уче млађе предностима колективног рада на добровољној основи.

„Овако је код нас стално. Организујемо се и радимо све заједно“, наводи Мићо Тешић из Глумча.

Моба је старински српски обичај међусобног помагања у сеоским домаћинствима. Моба је помоћ у пословима за које је потребна већа радна снага, заједнички рад.

Станоје Ристовић наводи да се на моби доноси све – од дрва, па до кукуруза и пшенице, док Радоје Николић додаје да се заједничким снагама лако дође до циља.

Домаћин Миле вредне раднике награди богатом трпезом. То је прилика да се поврати снага, исприча понека анегдота или шала.

„Не плаћам гориво, а ни раднике јер су данас код мене на мобу дошле комшије“, објашњава Филиповић.

У пољу, кажу, нису потребне међе ни ограде, јер се тачно зна докле је чије.

Сложне комшије из Глумча кажу, док год буде оваквих моба, живеће и села у Србији.

Прочитај још: Народни обичаји: Моба

Извор: РТС


Напиши коментар