Милионски уговор: Српска ракија иде КинуСрпска дестилерија “Зарић“ и кинеска компанија “Голден деј“ закључиле су данас уговор вредан милион долара о извозу ракије српског произвођача у Кину.

Споразум о сарадњи потписан је у оквиру Међународног кинеског сајма инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 у Сјамену, у кинеској провинцији Фуђијен.

Потписивању уговора присуствовао је министар рударства и енергетике Александар Антић, као члан делегације Србије на ЦИФИТ-у, који је постигнуту сарадњу српске и кинеске компаније оценио као сјајну вест, посебно за привреднике из Србије који се баве прехрамбеном индустријом.

Антић је оценио да је Србија на прави начин искористила прилику коју су јој пружили кинески домаћини одабравши је за почасног госта ЦИФИТ-а, и да су српски привредници „разумели Кину и њено тржиште и да су направили добре контакте“.

“Верујем да ће контакти и састанци које су на ЦИФИТ-у имали наши привредници и наша делегација уродити плодом и да ћемо као резултат имати нове пословне аранжмане“, рекао је Антић после потписивања уговора српске и кинеске компаније.

О Дестилерији Зарић

Дестилерија Зарић је настала на традицији и у простору некадашње чувене дестилерије ракије “Повлен”, чија је давна слава последње две деценије бледела до доласка породице Зарић. Упркос воћарској традицији косјерићког краја, различите околности су утицале на то да стари “Повлен” изгуби свој сјај.

У дестилерији ће се годишње производити 3 милиона литара ракије од различитог воћа које успева у околини Косјерића, а пре свега од шљива сорте пожегаче, трноваче и црвене ранке, те малина које су карактеристичне за овај крај. У будућности, с радошћу очекујемо производњу ракија од крушке, дуње и кајсије које ће се убрзо појавити и на тржишту.

Ознака заштићеног географског порекла на производу гарантује потрошачима широм света одређени и, свакако, неприкосновени квалитет.

Наша ракија “краљица” је један од свега 30-так призвода из Србије који носе ознаку заштићеног географског порекла и једина ракија у Србији која има право да је носи.

За потребе Дестилерије, у косјерићком крају је ангажовано 1500 породица које се баве узгојем воћа и које су за потребе производње ракије повећале засаде, чиме се директно утиче и на повећање стандарда воћара и економски развој целог краја. У самој дестилерији, на пословима од обраде воћа, преко дестилације до пуњења, запослено је 45 стручњака.

Највећу количину произведене ракије Дестилерија Зарић извози у Немачку, Аустрију, Словенију, Америку, Канаду и Аустралију, а део одлази у дистрибуцију хотелима, ресторанима и боље снабдевеним продавницама у Србији.

Изузетно лепо паковане, врхунског квалитета, старе и проверене рецептуре, ракије Дестилерије Зарић враћају сан о српском бренду и дају право значење речи “ракија”, коју уме да изговори и препозна већина становништва на планети.

Извор: Б92, Магацинпортал


Напиши коментар