Накнадна памет Могеринијеве: „Ако Балкан не уђе ускоро у ЕУ, зажалићемо“

„Много урадила“ па на крају дели мишљења, одлазећа Федерика Могерини

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини позвала је Унију да задржи снажно пристуство на З. Балкану за остварење јасног интереса, увођење целог Балкана у ЕУ.

„Убеђена сам да ћемо, ако то не урадимо, зажалити већ за неколико година”, поручила је Федерика Могерини.

Федерика Могерини је у свом обраћању на годишњој конференцији амбасадора земаља чланица Европске уније у Бриселу оценила да је улазак Западног Балкана у ЕУ питање поновног уједињења целог европског континента и да је то потребно како Балкану, тако и ЕУ.

„Имамо јасан интерес да уведемо цео Балкан у ЕУ. Сви знамо да је то дугачак, компликован, увек интересантан и живахан процес који ће захтевати доста времена, решавање проблема и много политичке преданости са свих страна и одлучности“, навела је Федерика Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије сматра да ће таквим ангажманом ЕУ на Балкану коначно бити остварене и све могућности које континент има.

„На првом место то је помирење. Ово је једино место где се проширење враћа на почетне вредности изгдрадње ЕУ, а то је стварање мира тамо где је био рат”, навела је Могеринијева.

Она је оценила да земље које су међусобно ратовале само пре 20 година уз помоћ ЕУ песпективе, односно живота „под истим кровом“, могу да дођу до правог помирења и мира.

„Ту је и питање економског развоја,трговине, социјалног развоја, безбедности. Од тога ће добро имати не само Балкан, већ сви ми. Нама је то потребно. ЕУ је то потребно”, нагласила је Федерика Могерини.

Одлазећа шефица дипломатије ЕУ је обраћајући се амбасадорима поручила да је време да се се уз ”мудрост и упорност начини следећи корак ка уједињењу европске породице”.

„Убеђена сам ако то не урадимо зажалићемо за неколико година“, закључила је Могеринијева.

Извор: Б92

Напиши коментар