Народ који спава док му отимају реке пробудиће се у пустињи – Пробуди се дођи на протестСлоганом „Народ који спава док му отимају реке пробудиће се у пустињи-Пробуди се дођи на протест“ покрет Одбранимо реке Старе планине (ОРСП) позива све грађане Србије да дођу на еколошки протест против мини хидроелектрана (МХЕ).

Протест је заказан за суботу, 21.септембар 2019.године у 16 часова, на локацији Пионирског парка у Београду.

На званичној страници организатора налази се писмо којим описују суштину њихове борбе, а ми га преносимо у целости.

Драги пријатељи,
Уз вашу велику помоћ и подршку успели смо да проблем уништавања природног богатства Србије учинимо видљивим и наметнемо као тему којом се баве и изјашњавају САНУ, Академија инжињерских наука Србије, Инжињерска комора Србије, Заштитник грађана, институције Европске уније, министар за ЗЖС, институти, декани факултета, стручњаци, грађани.
Ово смо постигли захваљући несебичном залагању и доприносу активиста који су своје време, знање и огромну енергију волонтерски уложили у борбу против МХЕ зла.
Организовали смо бројне акције, протесте (Београд, Пирот, Топли До, Балта Бериловац), трибине (Ниш, Димитровград, Петровац на Млави, Београд), обратили се великом броју домаћих и страних институција, прикупили бројне анализе, студије, мишљења, укључили медије и придобили бројне познате личности.
Поднели смо велики број приговора, захтева, тужби, захтевали вештачења и одговоре.
Наши активисти су добили бројне тужбе, ишли смо на многобројна рочишта, платили смо многе казне.
Физички смо,својим вишемесечним сталним присуством, бранили Ракиту, вратили смо Рудињску реку у њено корито, чистили Ракитску, Градашничку, Топлодолску реку и Темштицу.
Угостили смо и упознали са проблемом бројне представнике медија и међународних организација за заштиту животне средине.
Дали смо подршку борцима против изградње цевоводних МХЕ широм Србије. Наши активисти одлазили су на медије и гостовали у емисијама, учествовали су на конференцијама у Сарајеву и Софији, говорили на трибинама.
Све ово урадили смо са циљем да се заједно са вама и уз вашу подршку изборимо да се сачува највредније што као грађани Србије још увек имамо, а то је наше природно богатство, наша вода, реке, шуме, биолошки диверзитет.
Ваше донације које сте нам несебично уплаћивали помогле су нам да спроведемо горе наведене активности. Средствима која сте уплаћивали плаћали смо – судске трошкове (изречене казне против активиста), трошкове ангажовања судских вештака – путне трошкова активиста и учесника протеста, акција, трибина као и путне трошкове ангажованих адвоката. За учеснике два протеста у Београду обезбедили смо бесплатан аутобуски превоз.- промо материјале (постери, лифлети, беџеви, мајице, фб промоција)- таксу за заштиту ОРСП логоа.
Великодушно сте нам својим донацијама уплатили средства у укупном износу од 675.000 динара током периода од 8 месеци.
Помоћ за породицу нашег несрећно настрадалог најмлађег борца Срђана прикупљена је независно од ових средстава. Породици је предата помоћ у износу од 200.000 динара.
Захваљујемо се на указаном поверењу, вашој вери у исправност нас и нашег циља. Имамо велику одговорност према вама.
СА НАДОМ ДА ЋЕТЕ ОСТАТИ УЗ НАС И ПОМОЋИ НАМ ДА СЕ ОВАЈ ПРОБЛЕМОД ОПШТЕГ ДРУШТВЕНОГ ЗНАЧАЈА КОНАЧНО ПОЗИТИВНО РАЗРЕШИ И СТАВИ ТАЧКА НА УНИШТАВАЊЕ РЕКА И РЕЧИЦА СРБИЈЕ МИ ВАМ СЕ ЗАХВАЉУЈЕМО!
САМО ЈЕДНУ ЗЕМЉУ ИМАМО. ЗАЈЕДНО ДО ПОБЕДЕ!
Уколико сте у могућности и желите да дате свој допринос у виду мале донације средства можете уплатити на текући рачун 330 –6300104934086 – 07.
Ваш ОРСП тим.

Извор: Одбранимо реке Старе планине


Напиши коментар