НАТО тим за вођење хибридног рата стиже у Црну ГоруПрви НАТО контрахибридни тим за подршку, који ће се бавити хибридним претњама, стиже у Црну Гору, најмлађу чланицу ове војне алијансе.

Ову вест објавио је портал Политико, подсећајући да су се пре годину челници НАТО усагласили да оснују тимове за подршку, како би савезницима, на њихов захтев, у сваком тренутку пружили адекватну помоћ. Портал наводи да се очекује да Европска унија оцени и побољша мере против дезинформација и мешања у изборе, мешавином „тврдог и меког закона“.

– Савет ЕУ је недавно створио нову, сталну дипломатску групу за надгледање и реаговање на „хибридне“ претње попут дезинформација, лажних вести и покушаја мешања у изборе – наглашава портал.

Декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци професор Предраг Ћеранић каже за Новости да „хибридно ратовање“ представља нови термин за стару „науку“.

– Тим који у Црну Гору стиже због измишљене руске претње и све што буде чинио биће у функцији сламања патриотских снага. Русија, а на Балкану Србија, православље – то су главне мете – истиче Ћеранић.

– Одбранити се можемо контрамерама, разоткривањем стварних намера противника, информисањем грађана. Понекад је неопходно организовати контрамитинг, а када се „мирни демонстранти“ претворе у насилнике и насрну на институције, онда се на силу одговори силом, све зависи од процене. Шампиони у „хибридном ратовању“ су Британци и Американци, који често за оно што раде оптужују противника, у сваком случају Русе.

Професор подсећа да се ради о методама ратовања за које је у бившем, социјалистичком систему, био уврежен појам „специјални рат“.

– Моја генерација је о томе учила кроз концепт ОНО и ДСЗ. Значи, ради се о широком спектру невојних метода којима се напада циљана земља (финансијски удари, шпијунажа, пласирање дезинформација). С обзиром на појаву нових технологија, специјални, тј. хибридни ратови данас се воде преко интернета, при чему предњачи употреба друштвених мрежа, оснивају се нови медији и купује утицај у њима – наглашава Ћеранић.

На питање да ли је све ово увертира за припремање терена за медијски рат уочи предстојећих избора у Црној Гори, наш саговорних потврдно одговара.

– Да би медији били ефикасни, мора неко да производи догађаје, односно различите перформансе, да прави вести (долази до информација и пласира дезинформације). То је простор за невладин сектор. Мислим на широку лепезу невладиних организација које финансирају стране владе преко фондација попут Сорошеве и Рокфелер фондације. Ради се о борби за јавно мњење при чему се противник настоји дискредитовати на бескрупулозан начин, упозорава Ћеранић.

ДФ: Долазе да воде рат

На сложеност хибридног ратовања указује и др Страхиња Булајић, посланик ДФ-а, који сматра да је цела активност усмерена према једном циљу – Русији.

– Право је питање – зашто? Јер није познато да Русија, у било ком смислу, па ни хибридном, ратује против Црне Горе – оцењује Булајић. – Није НАТО дошао у Црну Гору да обучава њене институције да се бране од „хибридног рата“, већ управо супротно. Дакле, не долазе они да бране, већ да воде хибридни рат, у свим његовим облицима, против Русије.

Несаломиви

Ми у Републици Српској дуго се с тим носимо. Различите методе примењене су према институцијама Српске, на нама су примењиване методе које су се показале ефикасне у Македонији, и нешто раније у Украјини, али нису успели. Српска се показала виталном, буквално несаломивом, чак и када је реч о техникама којима су подлегле велике и организоване државе – каже Ћеранић.

Аутор: В. Кадић
Извор: Новости, Нови Стандард


Напиши коментар