„Окупација Ријеке“: Италијани провоцирају, амбасадору Италије уручена протестна нота


Фото: Tvitter @CristianoPuglis

Група италијанских неофашиста обележила је 100. годишњицу „окупације Ријеке“ испред Гувернерове палате у том граду, развијањем тробојке Краљевине Италије.

Они су послали поруку да су „спремни да сами устану против целог света“.

Ријечка полиција је заставу уклонила јутрос и оценила да је реч о провокацији.

Они су трбојку Краљевине италије, државе у чије име је фашиста Gabriele D’Anuncio окупирао тај град 1919. године, развии синоћ испред бивше Гувернерове палате, пише италиански дневник Il Đornale, а преноси загребачки Јутарњи лист.

„Данас, тачно сто година након окупације Ријеке, желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који не одустају. Желели смо да докажемо да и даље постоје Италијани који су на располагању, чије интересе не заступа марионетска влада. Потребна нам је влада која је спремна да брани своје границе и интересе свог народа, уместо да олакшава пут окупаторима”, рекао је један од чланова групе “Gli Idrualici”.

У Трсту споменик Gabriele D’Anunci-ју, протестна нота Италији

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је данас протестну ноту Италији и најоштрије осудило подизање споменика Gabriele D’Anuncio-ју у Трсту.

Gabriele d’Annunzio у Ријеци током окупације

„Република Хрватска најоштрије осуђује одлуку града Трста о подизању споменикаGabriele D’Anunci-ју управо на дан стоте годишњице окупације Ријеке, 12. септембра“, наводи се у саопштењу тог ресора.

Мада је, наводи се, реч о одлуци локалних, а не државних власти, такво поступање, баш као и обележавање годишњице окупације Ријеке у више других италијанских градова, не само да нарушава пријатељске и добросуседске односе између двеју држава, већ одаје признање идеологији и деловању који су у дубокој супротности с европским вредностима. Додаје се да је тим поводом амбасадору Италије у Загребу уручена протестна нота.

Извор: Б92


Напиши коментар