Остаци старчевачке културе из 6. миленијума п.н.е. пронађени код Лебана


Локалитет истражују од 2017. године, фото: Народни музеј Лесковац

Велики број алатки, керамике, делова фигура, али и могући остаци пећи, пронађени су на археолошком налазишту Свињаричка чука код Лебана. Неки од остатака датирају још из 6. миленијума п.н.е., кажу истраживачи, а неки од њих показају да су људи константно насељавали овај предео.

Археолози из Лесковца, Београда и Аустрије наставили су ископавање које је почело пре 2 године. Оно што су открили, кажу, пружа добру основу за даља истраживања.

Овогодишња истраживања су настављена у оквиру две археолошке сонде, у којима је укупно истражено 180 метара квадратних. Најстарији до сада откривени остаци могу се датовати у почетак 6. миленијума пре нове ере, а ради се о артефактима типичним за старчевачку културу – кажу археолози.

Најмлађи археолошки остаци откривени на локалитету могу се довести у везу са суседним локалитетом Царичин град, односно са позноантичким и византијским периодом.

Локалитет Свињаричка чука не само да пружа доказе о насељавању раних пољопривредних заједница у области Пусте реке, већ и о континуираном насељавању током бакарног, бронзаног и гвозденог доба – наводе истраживачи.

Наставак истраживања планиран је за следећу годину, додају, када се очекују нови, детаљнији подаци и дубљи увид у прошлост овог региона.

Фото: Народни музеј Лесковац

Истраживање овог локалитета врши се у оквиру пројекта Пуста река, на коме, поред Народног музеја у Лесковцу, раде и Институт за оријенталну и европску археологију из Беча и Археолошки институт у Београду.

Аутор: Б. Стаменковић
Извор: Јужне вести


Напиши коментар