Пензионисани пуковник свој орден поклонио Арноу Гујону


Арно Гујон – Сви моји путеви воде ка Косову. Фото: Печат

Пензионисани пуковник у свечаној униформи. На грудима више нема места за ордење. Један, Орден Народне армије са златном звездом, пуковник Миодраг Мирковић одлучио је да поклони Арноу Гујону, младом Французу који годинама прикупља и допрема помоћ за Србе на Косову и Метохији.

За деценију и по, колико се активно бави хуманитарним радом, Гујон је доживео многе изливе емоција, похвала и подршке од Срба. Од загрљаја обичних људи на улици до Ордена Светог Саве Српске православне цркве. Онда је уследио позив 94-годишњег пуковника и његове породице.

– Пуковникова сестра Мирјана, која је значајно млађа од њега, контактирала ме је преко мејла. Прочитали су интервју у „Политици“ и од новинара тражили мој контакт. Пренела ми је жељу свог брата, народног хероја, који је као гимназилајац учествовао у ослобађању Београда да жели да ме упозна. Наравно да сам прихватио позив – прича Гујон како су остварили први контакт.

У стану на Новом Београду драгог госта дочекали су срдачно. Гостољубиво, онако по српски. Заједно су и доручковали, а онда је пуковник предао Гујону Орден Народне армије са златном звездом. Указом Јосипа Броза Тита пуковник је медаљу добио пре четири деценије. Арно је био почаствован гестом. Ипак, открива нам да се и премишљао.

– Пре свега осећао сам се привилегованим, али морам да кажем да сам се осећао и мало нелагодно. Знам колико тај орден вреди и какву симболику има, зато сам више пута и питао његову сестру да ли она и породица желе да сачувају орден, јер је то и њихово наслеђе. Она ми је одговорила да породица јединствено стоји иза одлуке – прича Арно.

Пуковник је и инсистирао да драгог госта дочека у свечаној униформи.

– Невероватно је виталан за своје године. Редовно чита новине, а сваке године 20. октобра испред Палате Албаније учествује у обележавању ослобођења Београда – одушевљен је Француз.

Темељни Арно Гујон пре одласка у посету једном од малобројних још увек живих ослободилаца Београда потрудио се да сазна што више о свом уваженом домаћину.

Открио је да је рођен у Београду и да је као 17-годишњак учествовао у борбама за ослобађење престонице.

На авалском друму млади Миодраг је први пут видео Русе и био одушевљен када су га у команди питали да ли би могао да буде водич тенковској јединици Црвене армије. Младић, добар познавалац београдских улица и сокака, био је одушевљен. После четири године немачке окупације, сада су ослободиоци тражили његову помоћ!

Када је Београд ослобођен, уследио је растанак од руских пријатеља. Иако је Миодраг био позван да крене са Црвеноармејцима, он је послушао наређење своје команде да се врати у јединицу. Као и многи голобради српски младићи и Миодраг је послат на Сремски фронт, где је два пута рањен. Остао је веран војсци и у мирнодопском периоду, па је радни век окончао са чином пуковника.

Захвалност и преко Твитера

– Топао дочек и разговор са пуковником о његовим ратним годинама у којима је био рањен, остаће дубоко урезани у моје сећање. Желим овим путем да му се још једном јавно захвалим на указаној части, као и његовој дивној породици која ме је срдачно дочекала – написао је Арно на свом Твитер налогу.

Одликовање другог степена

Орден Народне армије установљен је 1951. за нарочите заслуге у изградњи и јачању оружаних снага СФРЈ и за нарочите успехе у руковођењу јединицама оружаних снага у њиховом оспособљавању за одбрану независности земље. Орден има три степена, а овај који је добио Гујон је другог реда и 22. по важности међу југословенским одликовањима.

Након распада СФРЈ од 1992. одликовање се више не додељује. Шест година касније, по угледу на њега, установљен је Орден Војске Југославије, такође у три степена.

Прочитај још:

Арно Гујон: Србија била гађана бомбама, а Француска лажима
Гујон: У Србији сам домаћин а не странац
Арно Гујон: Све док се на Косову рађају српска деца има наде

Извор: vesti-online


  • 301
    Shares

Напиши коментар