Пеовић: Власт у Хрватској производи сукоб са Србима


Катарина Пеовић / Фото: Радничка фронта

Док се притисци и напади на Србе у Хрватској настављају, а један од председничких кандидата на предстојећим изборима, Мирослав Шкоро, најављује да би забранио рад СДСС-у, кандидаткиња Радничке фронте Катарина Пеовић тврди да Срби у Хрватској данас играју улогу као Јевреји у нацистичкој Немачкој. Не само да су дежурни кривци за све, већ се толеришу и напади на оне преостале Србе у Хрватској.

– Ствара се пре лажно стање сукоба Хрвата и Срба, како би се прикрили прави проблеми – каже за „Новости“ Пеовићева, дугогодишња политичка активисткиња и професорка на Филозофском факултету у Ријеци.

Ваше поређење Срба у Хрватској и Јевреја у нацистичкој Немачкој у Хрватској је прошло без реакција. Шта сте заправо хтели да кажете тим поређењем?

– Циљ ове компарације је стварање атмосфера у Хрватској у којој су Срби жртвена јагњад и да их треба избегавати, јер су проблем. А Срби у Хрватској нису никакав проблем, већ се намерно и лажно ствара сукоб између Срба и Хрвата.

А коме је то у интересу?

– Пре свега владајућим елитама које и на тај начин желе да скрену пажњу са животних тема. Срби се користе да се хомогенизују Хрвати против мањинског народа, а тиме се жели скренути пажња од економских тема и питања где су нас довеле капиталистичке елите.

То је процес који се, ипак, не дешава од јуче?

– Никако, то се вуче још од деведесетих година. А нису непријатељи Срби и Хрвати, већ они који су нас довели у овакво стање какво је данас. Владајуће елите нас у Хрватској намерно раздвајају.

Има ли лека против тога, може ли се створити атмосфера толеранције?

– Мора се успоставити шири консензус како би се дошло до истине да Срби у Хрватској нису проблем, већ да он постоји негде другде. Српска мањина у Хрватској и те како је тога свесна, све ово време, а морамо да постигнемо то да смо сви заједно у Хрватској на истој страни. И Хрвати и Срби, одлучни да делују заједно, како би се капиталистичке елите спречиле су да преко својих политичких представника производе сукобе. То је капиталистичка завера, а треба увек наћи непријатеља, што су у овом случају Срби у Хрватској. И по томе је та ситуација слична оној у нацистичкој Немачкој, када су непријатељи бити Јевреји.

У Хрватској су се на власти од деведесетих мењале десне и леве владе, али је однос према Србима увек био сличан?

– Има у томе истине, али права левица увек је била и остаје на страни заштите права националних мањина и свих угрожених група. Одговор деснице је увек идентичан, она се непријатељски према тим групама односи. Тако бележимо и јак продор национализма у последње време, као што је и за време прошле леве владе било антисрпских испада.

Извор: Новости


Напиши коментар