После више инцидената у Хрватској на тесту коалиција СДСС-а и ХДЗ-а

Недавна кампања за српског представника у Евроспком парламенту и реакције.

У Хрватској последњих месеци низ инцидената – напада на Србе повратнике и њихову имовину. За политичке представнике Срба, они нису ни спонтани ни изоловани, већ организовани. Милорад Пуповац је најавио да ће се обратити међународним институцијама.

У међувремену, коалиција са ХДЗ-ом још једном на тесту. Док се чека одлука Пуповчеве партије, премијер Андреј Пленковић поручује да представници мањина треба да буду део владајуће већине.

Пре годину дана Биљану Дењем, до рата већински српском месту, повратницима су посечене маслине. У том месту, у близини Задра ових дана нови инцидент. Сличан једном од пре 13 година.

„Каменовано је неколико кућа српских повратника уз претње и вређања по националној основи“, каже Борис Милошевић, председник Српског народног већа.

Полиција случај истражује. Посла за надлежне било је и биће и због напада на госте кафића у Книну, кукастог крста у реци код Сплита, инцидента у Ђеврскама…Грађанима су направили реалне проблеме, а политичарима на власти потенцијалне. На тест је још једном стављена коалиција СДСС-а и ХДЗ-а.

Ријека, порука Србима од пре неколико дана

„Још једном ћемо с њима на коректан начин разговарати, а након тога ћемо одржати седницу Главног одбора на којој ћемо коначно донети одлуку коју сви очекују: одлазимо ли или остајемо у коалицији“, каже Драгана Јецков, потпредседница СДСС-а.

Прочитај још: Нобило: Напади на Србе последица рехабилитације усташтва

Коалициони односи доведени су још једном у питање кад је Пуповац изјавио да је Хрватска постала фактор нестабилности у региону и упоредио је са усташком НДХ.

„Због своје опсесивне мржње против Срба и неспособности политичких, верских и других елита или недостатка жеље да то спрече, обуставе или промене, доживи исту судбину какву је доживела марионетска држава у периоду од ’41. до ’45. године“, каже Милорад Пуповац, председник СДСС-а.

Та изјава наљутила је власт, која инциденте осуђује, али их сматра изолованима. А бранитељи су се наљутили и на Пуповца и на владу.

„Очекујемо исприку или ћемо и ми донети одлуку у наредних 10-15 дана да ли ћемо остати у таквој коалицији“, каже Бранимир Главаш из Хрватског демократског савеза Славоније и Барање.

Карневал у Каштел Сућурцу: Спаљивање лутке са ликом Милорада Пуповацa

СДСС је подржавао готово све хрватске владе у протекле две деценије. Ако би сада изашли из коалиције, Влада не би пала, јер Пленковић има комотну већину. Комотно се не би, како пишу медији, осећала Хрватска у смислу међународног угледа без мањина.

„Разговараћу са господином Пуповцем да видим какви су ставови његове странке. За Хрвате не може бити ништа позитивно, ако нам се мањине у Хрватској која је решила све, не осећају добро“, каже премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Прочитај још: Срби у Хрватској нападани више од једном дневно у 2018. години

Пуповац оцењује да се ситуација погоршава од 2014. године, да је доласком Андреја Пленковића на власт то било заустављено, али се обновило и изнова кулминира.

Из Пленковићевог ХДЗ-а хвале се, међутим, како Хрватса спада у категорију европских земаља са мање злочина из мржње. Тој категоризацији можда доприности и то што је нпр. напад на Србе код Книна квалификован као изазивање нереда.

Извор: РТС

  • 2
    Shares

Напиши коментар