САНУ: Основан одбор „Српско питање од 19. до 21. века“Српска академија наука и уметности основала је програмско-организациони одбор „Српско питање од 19. до 21. века“ са циљем да Академија пружи озбиљан увид, базиран на научном и уметничком утемељењу, у читав низ питања од виталног интереса за Србију.

Потпредседник САНУ академик Зоран Поповић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да је Одбор, сачињен од представника академијских одбора који се баве областима од стратешког значаја (Косово и Метохија, образовање, наука, култура и уметност, енергетика), основан 21. јуна и том приликом је закључено да је најважније од свих, питање Косова и Метохије те се планира крајем године и научни скуп посвећен тој теми.

Поред Косова и Метохије, Одбор ће се бавити другим, како је Поповић објаснио, изузетно важним темама као што су положај српског народа у суседним земљама, заштита културно-уметничке баштине и утврђивање њеног српског идентитета, историјски, уставно-правни, економски и религијски аспекти, гео-стратешко опредељење, питање језика и демографско питање, корпус људских права, безбедност, међународни односи…

На првом састанку је разматран начин рада Одбора и предложени су различити модалитети рада – тематски симпозијуми, серије предавања, састанака, разговора, научни скуп и сви они били би пропраћени одговарајућим писаним документима (саопштењима, зборницима).

Предложено је осмишљавање сталних акција у којима би на креативан начин учествовали сви заинтересовани чланови САНУ, а Одбор може именовати пододборе за специфичне теме, у чији састав, осим чланова САНУ, могу ући и експерти који нису њени чланови.

Предложено је и укључивање различитих научно-образовних установа, универзитета, института, представника различитих структура и угледних појединаца које ће чланови Одбора бирати, са пуном пажњом и одговорношћу.

Поповић је рекао да ће наредни састанак бити за седам дана када ће се чланови више посветити листи тема и програму рада до краја ове године.

Он је подсетио да се САНУ већ неким од поменутих тема бави кроз своје програме, али да је циљ оснивања Одбора да те актуелне теме буду непрекидно присутне и да се кроз другачију форму привуче већа пажња јавности.

„Циљ је и да САНУ буде присутна, али не као неки централни комитет који би давао мишљење поводом сваке политичке акције, већ да има присутност у горућим питањима која оптерећују ово друштво, за сагледавање проблема“, додао је Поповић.

Председник Одбора је председник САНУ академик Владимир С. Костић, потпредседник је академик Љубомир Максимовић, који је и потпредседник САНУ, а чланови су академици Небојша Радуновић, Зоран Кривокапић, Коста Чавошки, Александар Костић, Часлав Оцић, Михаило Војводић, Љубодраг Димић, Милан Лојаница, Миро Вуксановић, Владимир Бумбаширевић, Зоран Радовић, Зоран Петровић и Гојко Суботић и дописни чланови Мира Радојевић, Драган Војводић, Слободан Вукосавић, Владица Цветковић, Љубинко Раденковић и Славенко Терзић.

Извор: РТВ


Напиши коментар