Сноуден: Нема невиних у свету масовног надзора, сви су на листиУпитан да ли ће се куповином књиге његових мемоара доспети на листу шпијуна, биши припадник НСА, Едвард Сноуден је хладнокрвно одговорио да су сви на свету на „листи“ и да нема невиних у доба масовног надзора.

Одговарајући читаоцу који се нашалио да би га куповина његове књиге „Досије“ („Permanent record“) могла ставила на списак људи који ће бити под надзором, бивши оперативац обавештајне службе рекао је са озбиљношћу да се сви шпијунирају без обзира на све.

„Системи масовног надзора настоје да евидентирају све људе у свим местима, у сваком тренутку. Питање више није: „Јесам ли на листи?“, него „Који је мој ранг на листи?“, саопштио је Сноуден.

Бивши оперативац НСА и ЦИА-е постао је познат 2013. године, када је открио размере надзора од стране мреже „Пет очију“ коју су створиле САД-а и њихови савезници. Након тога је побегао у Хонг Конг, пре него што је оптужен за шпијунажу. На крају је пронашао азил у Русији.

Америчка влада је на објављивање мемоара реаговала подношењем грађанске парнице којом се желе одузети сви приходи од њега, уз образложење да крши његов споразум о необјављивању с НСА и ЦИА, а што је само помогло да књига постане моментални бестселер.

Сноуден је више пута нагласио да се сви шпијунирају без обзира на то да ли су заиста уплетени у било какве протизваконите или криминалне радње.

„Тврдња да вас није брига за право на приватност јер немате шта сакрити, није ништа другачије него да кажете да вам није стало до слободе говора, јер немате шта да кажете“, рекао је он током расправе о Реддиту у мају 2015.године.

Извор: Восток


  • 5
    Shares

Напиши коментар