Стара планина избацује мини-хидроелектране!Све постојеће потенцијалне локације за мини-хидроелектране на Старој планини биће избачене из новог Просторног плана града Пирота, каже директор Јавног предузећа за планирање и изградњу Славиша Свиларов. Он очекује од државе да реши проблем оних пројеката МХЕ који су већ добили дозволе.

Постојећи Просторни план, у коме се је нашло 58 потенцијалних локација за мини-хидроелектране, донет је 2011. године, а како каже Свиларов, било је више примедби и захтева за измене и допуне.

Закон о планирању и изградњи је више пута у том периоду мењан и све је то условило да ми, као предузеће које се бави просторним планирањем, предложимо Градској управи да не радимо измену постојећег плана, већ да радимо нови. Тај наш став и захтев је прихваћен, ми смо у план за ову годину убацили израду новог Просторног плана, а Скупштина је још на априлској седници донела одлуку о томе – каже Свиларов.

Заједнички став Градске управе као наручиоца плана и Јавног предузећа за пранирање и изградњу је да се из новог Просторног плана избаце све мини-хидроелектране у зони заштићеног подручја Стара планина.

Ипак, то не решава судбину оних дозвола које су већ издате на основу старог Просторног плана.

Вероватно ће држава одредити заједнички став, очекујемо да и држава исто избаци мини-хидроелектране из Просторног плана Старе планине. Ми не можемо да утичемо на оне инвеститоре који су већ добили дозволе, те локације постоје у старом Просторном плану, а њих избацујемо сада. Очекујемо да држава нађе решење за то – објашњава Свиларов.

Израда новог плана већ је кренула, а Свиларов очекује да се целокупна процедура заврши до краја следеће године, када би Скупштина Пирота требало да га усвоји.

Подсетимо, и Димитровграђани тренутно израђују нови Просторни план, а једна од сугестија обрађивачу плана је да се са простора Димитровграда бришу све МХЕ.

Магацин портал вас овом приликом подсећа на протест заказан за сутра у Београду:

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар