Старопланинци пред састанак са Вучићем: Тражимо забрану МХЕ на целој територији земље


Мештани траже и рушење постојећих мини-хидроелектрана. Фото: Љубомир Филипов

Четворочлана делегација најактивнијих бораца против изградње мини-хидроелектрана састаће се у суботу са председником Александром Вучићем како би разговарали о проблему са изградњом ових енергетских објеката, а један од њих Александар Панић каже да ће од председника тражити да се прекине са градњом мини-хидроелектрана.

Поред Панића, састанку ће присуствовати и Александар Јовановић Ћута, председник Савета Месне заједнице Ракита Десимир Стојанов и декан Шумарског факултета у Београду професор Ратко Ристић.

Предочићемо му све оно што је ових година постало евидентно, а то је да су оне приватни, а не јавни интерес који доноси уништење свих ресурса и најважнијих природних богатстава. Концепт је неодржив јер се, пре свега, локалне заједнице не слажу. Не могу да буду уништени интереси локалне заједнице попут водоснабдевања, туризма и пољопривреде зарад нечије зараде – каже Панић.

Иако је састанак у Председништву првобитно био заказан за недељу, 29. септембар, он ће ипак, након накнадног договора, бити одржан дан раније од 14 сати.

Тражићемо да се на територији целе Србије прекине са концептом деривационих мини-хидроелектрана, као и да се сруше постојеће. Да се на првом месту стави интерес локалне заједнице, а ако они желе – нека се гради. Нигде није било јавне расправе, било је фиктивних. Одржане су уз присуство представника локалних самоуправа и инвестититора, оглашене у гласилима која мештанима нису доступна – објашњава Панић.

Он додаје да се на оваквим енергетским објектима не прави струја, већ новац, те да је тиме што се производи 4 пута скупља струја, пронађен начин да се празни буџет ЕПС-а.

Протест у Топлом Долу у недељу
Барикаде у Топлом Долу се настављају; фото: Вања Кесер

Дан након састанка у Београду, у Топлом Долу одржаће се још један протест против изградње мини-хидроелектрана.

Мештанин Миљан Стојановић каже да је протест заказан још раније, како би се инвеститору показало да Топлодолци не желе да се у њиховом селу гради мини-хидроелектрана.

Скуп радимо по плану, још један је у низу. Још кад се појавио инвеститор крајем августа, договорили смо се да се овај дан окупимо. Чисто да се види са којом силом располажемо. Чекамо суботу да видимо шта ће председник да каже нашим представницима. Можда се деси да прогласимо победу, а можда ћемо остати на барикадама – каже Стојановић.

Инвеститор се, и поред најаве да ће почети да гради МХЕ у овом селу, још није појавио са грађевинским машинама, а Стојановић сматра да то неће ни учинити.

Имамо информације да је он одустао од ове локације и да су у току преговори да му се замени локација, да се на неки начин то реши. Али ми смо и даље на барикадама, то нас неће заварати – каже мештанин.

Аутор: Љубомир Филипов
Извор: Јужне вести


Напиши коментар