У Скеланима нова открића из римског доба


Фото: СРНА

Поред налазишта римског града у Скеланима, код Сребренице, данас су завршена двонедељна археолошка истраживања током којих су откривени делови мозаика и вредна грађа.

Директор Археолошког музеја „Римски муниципијум“ у Скеланима Свјетлана Марковић рекла је Срни да је ово истраживање обављено средствима Развојног програма Републике Српске, који већ десет година пружа подршку и издваја новац за археолошка истраживања на овом локалитету.

Вођа тима који је протеклих дана обавио истраживања, археолог Ивана Грујић из Требиња рекла је да су овим истраживањем обухватили остатке једног објекта из трећег или четвртог века који је имао више функција.

– Ту је био административни центар, а истражена просторија била је веома луксузна и мислимо да је служила и за разне пријеме – појашњава Грујићева.

Она каже да је реч о једној вили која је, осим приватне, имала и јавну функцију.

-Овим се потврђује значај Римског муниципиума од првог до четвртог века. Истражени објекат има три апсиде и због тога је јединствен у БиХ, а за апсиде се везује и подно грејање – истиче Грујићева.

Кустос Археолошког музеја у Скеланима, археолог Борис Радић каже да је овогодишњим истраживањем повећан обим налазишта и проширено је према истоку.

– Установили смо да се урбана вила заврашава једном великом апсидом која је имала мозаике и подно грејање. Пронашли смо фрагменте уништених мозаика, али је сачувано ложиште од грејања. Овим истраживањем установили смо величину објекта на источној страни, а потребно је још истражити североисточни део, где очекујемо нове просторије и детаље – истакао је Радић.

Он каже да је утврђено да испод овог објекта из трећег или четвртог века постоје слојеви из првог и другог века, што потврђује римску колонизацију ових простора.

Наставак истраживања на овом локалитету најављен је за идућу годину.

Прва опажања археолошког локалитета у Скеланима објавио је Ћиро Трухелка 1891. године, а затим је пробна археолошка ископавања обавио аустријски археолог Карло Пач од 1896. до 1898. године.

Он је истражио две касноантичке базилике и сакупио 80 римских камених споменика које је затрпао велика поплава, када је Дрина потопила целу котлину.

Остатке римске архитектуре у Скеланима открио археолог Мирко Бабић из Бијељине 2008. године када су поново обављена археолошка истраживања, која је тада покренула тадашњи директор Народне библиотеке Сребреница Нада Јовановић.

Прочитај још: Код Сребренице откривени темељи цркве из шестог века

Извор: Блиц


Напиши коментар