Црква Светог Николе у селу Јунаке у Зубином Потоку могла би да оживи да има пута


Црква Св Николе у селу Јунаке

Црква Св Николе је у добром стању и може се обновити са само неколико хиљада евра. Потребно је изградити пут до цркве да би се до ње лакше стизало, каже протојереј Милан Кевкић.

У селу Јунаке у Зубином Потоку, на крајњем северу општине постоји очувана црква Светог Николе до које се због лошег пута тешко пробија и ретко долази. Црква Св Николе у селу Јунаке (Јунаци) припада парохији Рајетићкој, црквене општине новопазарске. Рајетићки парох, протојереј Милан Кевкић, за „Јединство“ каже да је ова црква у сасвим добром стању и да би могла у потпуности да се обнови са само неколико хиљада евра. Прошле године је обновљен под али је потребно обновити електричну инсталацију, кров и олуке, такође и фасаду и црквено звоно које се налази уграђено у састав цркве.

Ова црква је била седиште Рајетићке парохије док је било народа. Данас у селу Јунаке живи свега око 20 старијих лица. Народ из околних села и они који су напустили овај крај се повремено окупљају ради дружења, зближавања и евоцирања успомена на завичај. У близини цркве у селу Јунаке су села Шипово, Паруце, Јавор, Зечевићи и друга места која су углавном остала са старачким домаћинствима.

Протојереј Милан Кевкић каже да би требало изградити и пут до цркве за шта је потребно уложити више средстава. Од Новог Пазара до цркве Светог Николе у селу Јунаке има 36 киломатара али је, како сазнајемо од оца Кевкића могуће опоравити и пут који иде преко села Бубе и спојити га некако са овом црквом. Очекује се од општине Зубин Поток да изнађе могућности за изградњу пута како би и до ове светиње лакше долазили верници, ходочасници и други посетиоци.

Село Јунаке (често се користи и назив Јунаци) је у општини Зубин Поток на Косову и Метохији. Атар насеља се налази на територији катастарске општине Јунаке површине 1.054 ha. Историјски и географски припада Ибарском Колашину. Насеље је на јужним обронцима Рогозне. Налази се на платоу горњег тока Бањске реке, у подножју брда које га одваја од села Зечевиће.

Аутор: Славица Ђукић


Напиши коментар