Црногорска Влада и СПЦ траже компромис око верске имовине


Фото/Илустрација: Скупштина Црне Горе

Црногорски премијер Душко Марковић и митрополит црногорско-приморски Амфилохије разговарали су јуче о верској имовини.

То је био први такав састанак од када је Влада Црне Горе донела Предлог закона о слободи вероисповести који је Српска православна црква (СПЦ) оштро критиковала и који је изазвао напетост и измедју Подгорице и Београда.

Кабинет Марковића је навео да је на састанку договорено да се настави дијалог пошто је Венецијанска комисија Савета Европе дала препоруке о предлогу тог закона.

Премијер је казао да Влада поштује Митрополију црногорско-приморску и њене вернике, и да је заједнички интерес да се спроведу препоруке Венецијанске комисије, уз највиши степен консензуса.

Састанку је присуствовао потпредседник Владе за политички систем, унутрашњу и спољну политику Зоран Пажин који ће у наставку тог дијалога предводити Владин стручни тим за рад на спроводјењу препорука Венецијанске комисије.

Владин Предлог закона подразумева да све верске заједнице, медју којима је и Српска православна црква, морају доказати да су пре 1918. године биле власнице црквене имовине, иначе ће им она бити одузета.

И црногорске власти и СПЦ као своју победу тумаче мишљење Венецијанске комисије о предлогу црногорског закона о слободи вероисповијести, којим се подржава намера Владе у Подгорици да на савремен начин уреди ту област, али се указује да не сме бити „прекњижавања“ верске имовине без одлуке суда.

Влада каже да није ни било планирано да се једнострано одузму цркве и манастири којима у Црној Гори газдује СПЦ, док у Митрополији СПЦ тврде да су спречили „отимање имовине што несу радили чак ни Турци, ни Титови комунисти“.

Реакције званичног Београда поводом предлог црногорског закона су посебно биле оштре на најаву преседника Мила Дјукановића да ће обновити Црногорску православну цркву „свидело се то некоме или не“.

Он је казао и да очекује да ће васељенски патријарх признати аутокефалну ЦПЦ јер то своје уверење темељи на ставу да су у православном свету цркве у границама државе, али у Црној Гори није тако. Медјутим, васељенски патријарх Ватроломеј му је у писму одговорио да признаје само цркву на чијем је челу митрополит Амфилохије и да неће признати ЦПЦ.

Извор: Бета


Напиши коментар