Европски статистички завод: За последњих 11 година чак 336.000 Срба добило дозволе за одлазак у ЕУ


Фото: rtv.rs

Дневно се из Србије у просеку исели 142 људи. Нашу земљу месечно напусти 4.337 људи, а годишње тачно 52.049, показују најновији подаци Европског статистичког завода који је анализирао миграције у региону и свету и обелоданио да је у последњих 11 година чак 336.000 Срба добило дозволе за одлазак у ЕУ.

Србија се тако са 52.049 издатих дозвола у прошлој години нашла на 15. месту, упоредива са БиХ која се налазила на позицији испод, али и у друштву са Пакистаном, Албанијом, Ираком и Нигеријом. Из наше земље за годину дана практично је исељен град величине Шапца, Ужица или Врања.

„Забрињавајући је тренд наглог раста броја дозвола за становнике Србије, са 25 хиљада у 2014. на 52 хиљаде у прошлој години“, указао је у истраживању о исељавању економиста Мирослав Здравковић.

Практично, у свим земљама на Западном Балкану дошло је до великог раста исељавања у 2018. у односу на 2017. Највећи раст је имала Босна и Херцеговина (+47,8%), следи Србија (+32,9%) и Црна Гора (+25,5%), док је Албанија имала најмањи раст од 20,6 процената.

„Из Албаније се већ толико становништва у претходних тридесетак година иселило да је све мање могућ даљи раст годишњег броја исељеника“, указује Здравковић.

Посматрајући тренд исељавања из Србије и региона током последње деценије, подаци Евростата показују да су од 2008. највише дозвола за одлазак у ЕУ добили становници Албаније (622 хиљаде), затим Србије (336 хиљада) и БиХ (248 хиљада), Северне Македоније – 158.256 и Црне Горе – 19.414.

С друге стране, ако посматрамо дестинације које су примиле највише странаца, Немачка је заузела убедљиво прво место са 86.000 дозвола за становнике наше земље. Следе Аустрија (45.000) и Италија (42.000) које су издале највише дозвола у претходних 11 година.

Да су миграције радне снаге, најчешће квалификоване, озбиљан проблем за Србију указао је недавно и Међународни монетарни фонд. Како је ова међународна финансијска институција упозорила у свом извештају, Србија је земља у коју радо долазе страни инвеститори, али и земља која има све израженији проблем одлива радне снаге. Зато први пут у овом документу сугерише влади да донесе пакет мера како би се зауставио „одлив мозгова“, односно спречиле даље миграције, посебно квалификованих радника.

Истраживања показују и да је пет разлога због којих из Србије одлазе хиљаде људи који имају посао, а то су;

– услови рада,
– већа пензија и удобнија старост,
– прилика за бољу за бољу зараду,
– минималан стрес,
– могућност за усавршавање и напредовање

Извор: Блиц


Напиши коментар