Зашто сада НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана?


Немири на протестима у Барселони

Бивши британски дипломата Вилијам Малинсон каже за РТ да је највећи проблем у вези са каталонском кризом „огромна величина ЕУ“, као и глобализација, који доводе до „лаганог уништења националних држава“.

Малинсон је затим повукао паралеле између онога што се сад дешава у Шпанији и НАТО бомбардовања Југославије и Београда. Према његовим ријечима, умањивање значаја националних држава доводи до иритације мањих дјелова.

“Зашто НАТО не бомбардује Мадрид 78 дана? Ситуација је слична на много нивоа” – каже Малинсон.

– У ствари, Kосово* је још више дио Србије него што је Kаталонија дио Шпаније. Сјетимо се да су мале дјелове Шпаније у целину спојили Фердинанд и Изабела у средњем вијеку. Сјетимо се да је Шпанија јединствена држава, али и да је конгломерат. Морамо се сјетити овог опасног домино-ефекта. То ће још више нахранити бијес у Баскији. Исто се односи и на Валонце у Белгији, а Шкотску да и не спомињем – каже Малинсон.

Ниски стандарди ЕУ

Мало је касно за ЕУ да се сјети међународног права на својим западним границама, када је игнорисала то исто право на источним границама, рекао је за РТ стручњак за међународне односе Марко Гашић, преноси Спутњик.

Гашић каже да је одлука Kосова о самопроглашеној независности призната јер Kосово* није чланица ЕУ.

– Неки кажу да ЕУ има двострука мјерила када је ријеч о овој теми. Ја бих само рекао да ЕУ има јако ниске стандарде у вези овог питања, када је ријеч о међународном праву и његовој доследности у придржавању међународног права. Јер, ЕУ је против каталонске сецесије, а подржала је одвајање Kосова* од Србије – каже Гашић за РТ на енглеском језику.

Према његовом мишљењу, ријеч је о „очигледно шизофреној позицији ЕУ“.

– Док су се противили референдуму у Шпанији, они су упорно организовали референдуме у Југославији. У Југославији су говорили да није важно шта каже Устав; у Шпанији кажу да је Устав важан. У Југославији су говорили: „Имате двије седмице да одлучите да ли желите независност од Југославије, а ми ћемо о томе одлучивати у року од седам дана“. То се све дешавало 1992. године – каже Гашић.

Европа није научила лекције из СФРЈ

Он каже да не вјерује да је ЕУ научила лекције из СФРЈ, јер „никада није признала грешке“.

– Мислим да би се ЕУ понашала на потпуно исти начин и данас, јер Kосово* није подручје која припада том клубу, оно није у клубу богаташа као што је Шпанија – напомиње Гашић.

Он каже да би се Европска унија требала противити сецесији и у Шпанији и у Србији, јер је једино то могуће према Хелсиншкој повељи и Повељи Уједињених народа.

Извор: ИН4С


  • 119
    Shares

Напиши коментар