Извучен средњовековни мач из Врбаса (ФОТО)Тим стручњака данас је из Врбаса извукао средњовековни мач, којег су раније пронашли рониоци забоденог у камен. Вредан историјски предмет, како се процењује, кориштен је у периоду од задње четвртине 13. до прве половине 15. века.

Рониоци Ронилачког клуба „Бук“ су мач нашли у у дубинама Врбаса у насељу Рекавице, у близини средњовековног утврђеног града Звечај.

Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју Репуиблике Српске. Мач ће бити чуван у фундусу Музеја РС, где би био доступан посетиоцима и истраживачима, који су заинтересовани за средњовековну прошлост града и његове околине.

– Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту реке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бања Лука, у протеклих скоро деведесет година колико постоји Музеј Републике Српске, пронађен само један средњовековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовековног оружја и оклопа – истакли су у Музеју РС.

Додали су да овакви мачеви на овим просторима релативно ретки, због чега је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град и Републику Српску.

Извор: Новости


Напиши коментар