Инцидент у Вуковару: Градоначелник статут на ћирилици бацио на под


СДСС-ов одборник Срђан Колар дао је градоначелнику Вуковара Ивану Пенави статут Града отиснут на ћирилици, уз натпис на латиници ‘Да се боље разумијемо’. Пенава је статут бацио на под.

‘Да се боље разумијемо’ је, подсјетимо, акција СНВ-а које је циљ скинути стигму са ћирилице и послати поруку да кориштење тог писма у приватној или јавној употреби не угрожава никога у Хрватској, а поготово не већински народ.

Статут на ћирилици Срђан Колар је Пенави дао након одлуке Вијећа да се нису се стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару.

Пенава: Чин агресије у режији СНВ-а

„Ово сматрам чином агресије о којој сам причао, а која долази у режији Српског народног вијећа, Милорада Пуповца и СДСС-а у Вуковару“, казао је Пенава.

Колару је рекао да га је дубоко увриједио. „Погазили сте сав напор и труд у процесу мирне реинтеграције, понијели сте се као да га никад није било. Знам да су вам бити политички бодови, али зашто вам нису битни грађани“, казао је Колару Пенава.

„Ваши су узори четничке шубаре и споменици који окружују овај град. Занима вас оно што нисте успјели 1991., увести ћирилицу у овај град. Силоване жене вас не занимају. Мртва дјеца вас не занимају! Ако буде требало против великоспрске агресије јучер, данас, сутра свим средствима!“, повишеним је тоном рекао Пенава.

Милаковић: Сједница као суђење Србима

„Не можете прихватити трећину становништва у Вуковару, да ми немамо легитимност“, казао му је Колар.

Срђан Милаковић, замник градоначелника Вуковара из редова српске националне мањине, казао је: „Ово све, ова сједница је организирана као суђење српској заједници, припадници српске националне мањине у Вуковару, али и у цијелој Хрватској. Ово је суђење с унапријед познатом пресудом. Ми даље нећемо судјеловат у расправи“, казао је Милаковић и напустио сједницу Градског вијећа.

Подсјетимо, у јулу ове године Уставни суд одлучио је да се права српске националне мањине у Вуковару морају унаприједити.

Прочитај још: Хрватска правда: Одбачена пријава против градоначелника Вуковара због повреде приватности српске деце

Извор: Независне

  • 33
    Shares

Напиши коментар