Навијачи Спартака из Москве посетили Космет: Братска помоћ „Фратрије“


„Спартак Ултрас за српски Космет“; Фото: ruserbia.com

Много пута су срца Срба са Косова, али и свих нас који дубоко саосјећамо са страдањем наших сународника на светој српској земљи, загријали – навијачи. И не само руски.

Фудбалски „фанатици“ из скоро свих словенских земаља, али и из Румуније, Француске, Шпаније… – аплаузом, гласом и транспарентима показали су солидарност која је, када је ријеч о политичким елитама већине поменутих земаља, изостала.

Слали су навијачи из Русије (Спарткака М, ЦСКА, Зенита…) и новчану помоћ православној браћи на Косову и Метохији, а недавно су представници „Фратрије“ одлучили да посјете монаха Јована и манастир Свете Петке.

Аутобусом од Бара до Приштине, па таксијем до Сјеверне Митровице и на крају – пар километара пјешке, од главног пута до манастира.

„Јован је био одушевљен нашим доласком и упознао нас је са обимним радовима на манастирском имању, на које ће убрзо довести воду из оближње ријеке. Уз кафу смо поразговарали о догађајима који су се догодили на сјеверу Косова у посљедњих пар мјесеци. Јован нам је испричао и да су представници Делија жељели да посјете манастир на Видовдан, али да Албанци не дозвољавају.

Монах нам је показао честице моштију светаца (укључујући и руског Лава Оптинског), којима се ходочасници могу поклонити“, испричао је представник навијача.

Навијачи су у недјељу присуствовали литургији у манастир Сочаница, и одушевили се чињеницом да је мала црква, посвећена светом Јовану Богослову, била препуна. Након службе показали су и транспарент „Спартак Ултрас за српски Космет“, који је пријатно изненадио све присутне.

Фото: ruserbia.com

„Многи људи су се вратили у храм како би нам одали поштовање, без обзира на навијачку припадност. Овим чином смо жељели и да истакнемо важност порука које шаљу навијачи, иако то многи не схватају“, рекли су.

Уживали су и у скромном послужењу након литургије, а нарочито су се обрадовали црном чају. Затим су се вратили у манастир Свете Петке и читав дан помагали у радовима Јовану и ходочасницима који су долазили из цијелог сјевера Косова.

„Били смо пресрећни што смо посјетили ово предивно мјесто. Монах нам је захвалио што смо помогли у изградњи рибњака и куповини реликвијара за храм. Сигурно ћемо се вратити овдје, да помогнемо бар једном мјесту на Косову. Иначе, наш транспарент је „присуствовао“ и једном мечу Црвене звезде, али то је потпуно друга прича“, закључили су Спартаковци.

Извор: ИН4С


Напиши коментар