Против признања независности Косова и Метохије 78,5 одсто грађана СрбијеЗа грађане Србије косовско питање и даље је веома емотивно, болно и везано за реч издаја, тако да је признање независности неприхватљиво за чак 78,5 одсто, показало је истраживање Центра за друштвени дијалог и регионалне иницијативе представљено вечерас на Београдском безбедносном форуму.

Независност као решење прихватило би, према том истраживању, само 12,4 одсто испитаних.

Представник Центра Никола Јовић рекао је да је за 58,2 одсто грађана неприхватљив и споразум у коме би Србија признала Косово у замену за Заједницу српских општина и екстериторијалност манастира. Ту могућност прихватило би 20,4 одсто грађана.

Договор према коме би Србија признала независност Косова уз замену територија прихвата 15,8 одсто грађана, а сценарио по коме добија три општине на северу и Митровицу као дистрикт подржава 18,9 одсто грађана Србије. Замену четири опшитне на северу за независност Косова подржава 21,9 одсто.

Њих 36,4 одсто пристаје да Србија у замену за признање добије четири општине на северу, ЗСО јужно од Ибра и екстериторијалност манастира. Ту могућност не подржава 44,4 одсто грађана.

Уговор који подразумева да Приштина добије столицу у УН, али не и признање за ЗСО подржава 32,6 одсто испитаних. Тај предлог не прихвата 47,5 одсто испитаника.

Милан Крстић из тог Центра и, такође асистент на ФПН, рекао је на панелу да је истраживање, које показује „шта је у срцу а шта на уму грађана“ Србије, спроведено под покровитељством САД крајем септембра на репрезентативном узорку на нивоу целе Србије у коме је учествовало 1.200 грађана, са могућом грешком од плус-минус 2,8 одсто.

Како каже, због великог броја неопредељених – 19,2 одсто, постоји један могући сценарио у коме би признање независности могао да добије одређени степен подршке, а то је да Србија добије четири општине на Северу, јужно од Ибра формирану Заједницу српских општина и екстериторијалност манастира, што подржава 36,4 одсто грађана Србије.

Захарова: Косово није држава, нису успели!
Марија Захарова, Фото: Sputnik/ Anton Denisov
„Косово није држава и то је очигледно, само је реч о покушају одређених држава да прогурају то признање“, изјавила је портпаролка МСП Русије Марија Захарова.

– То није држава, и овде постоји и политички аспект. Ви знате став Русије да је реч о грубом кршењу међународног права, суверенитета и територијалне целовитости. Све је то прописано у одговарајућим резолуцијама Савета безбедности УН – рекла је Захарова на редовној конференцији за новинаре.

Она је додала да су земље признајући Косово као суверену државу, кренуле у грубо кршење постојеће Резолуције УН.

Захарова је оценила да ни у реалности, ни на правном плану, Косово ни на који начин не постоји као држава. По њеним речима, изјаве о томе да је Косово држава, остају само на речима, јер то противречи међународном праву.

„Нису успели“, додала је она.

[yop_poll id=“3″]

Извор: vesti-online


Напиши коментар