Руси нам после вежбе остављају „панцир“Моћни ракетни противавионски системи „С-400 тријумф“ и „панцир С“, оружаних снага Руске Федерације, у четвртак су стигли у Србију, где ће наредних дана учествовати у заједничкој вежби српске и руске војске „Словенски штит“, чија се друга фаза одржава у нашој земљи. По завршетку вишедневне вежбе, „панцир-с“ ће остати у Србији, док ће С-400 бити враћен у Русију.

Вежба „Словенски штит“ озваничила је изузетно важан уговор између Србије и Русије о купопродаји ракетног система малог и средњег домета „панцир С“, који ће наредних година постати окосница заштите јединица Војске Србије од напада из ваздуха. Уз ловачке авионе „миг-29“, реч је о најважнијој набавци војне технике последњих деценија.

Ракетни системи, који су страх и трепет борбених авиона широм света, без помпе су стигли су Србију. Руски транспорти авион „руслан“ са убојитим товаром слетео је на Аеродром у Батајници у ноћи између среде и четвртка. Тачно у 00.30, руски транспортни авион био је спреман за истовар ПВО система, а вест о овој операцији, као и траса лета руског авиона била је строго чувана тајна.

Прва потврда да је крем руског ПВО наоружања размештен у Србији стигла је од руског Министарства одбране. Москва није прикрила ни чињеницу да је ова техника први пут упућена на вежбу ван граница Русије.

Према сазнањима „Новости“, долазак ракета у Србију и сарадња двеју војски на плану ПВО договорена је на највишем нивоу – између председника Путина и Вучића у мају ове године у Москви. Припреме два министарства одбране за ову вежбу трајале су месецима, а детаљи договора све време чувани су од јавности.

Истовар „Панцира“ на Аеродром у Батајници – Фото МО РФ

Посебну арому „Словенском штиту“ даје чињеница да ће руски и српски ракеташи наредних дана извршити и бојево гађање из „панцира“ на полигону „Пасуљанске ливаде“ где ће бити проверене могућности ових ракета пре испоруке ВС. Ово убојито средство дејствоваће из топова, по циљевима на небу, али и на земљи.

Заједничка тактичка вежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и руских Ваздушно-космичких снага одржава се на батајничком аеродрому и на „Пасуљанским ливадама“. Главну снагу чиниће припадници 250. ракетне бригаде ПВО, али и друге јединице домаћег Ратног ваздухопловства.

Само купцима и пријатељима

Могућност да официри ВС вежбају на ракетном систему какав је С-400 познавоци војне технике сматрају ексклузивном приликом да наше посаде овладају радом на најмодернијем ПВО средству.

„Тријумф С-400“ чини сами врх руске борбене технике која је недоступна армијама које Москва не сматра пријатељским. У свету влада велико интересовање за куповину овог средства. Русија је С-400 продала великим силама Кини и Индији, а преговори о купопродаји трају са Турском, Египтом и Саудијском Арабијом.

Извор: Новости


Напиши коментар